Assistent manager international business / Junior account internationale business

Een internationale, zakelijke omgeving waarin je veel klantcontact hebt. Daar zie jij jezelf over een tijdje best zitten. Ben je commercieel, representatief, kun je goed plannen en vind je het belangrijk dat klanten altijd correct worden geholpen? Dan zit je bij onze opleiding Assistent-manager internationale handel helemaal goed! Als assistent-manager internationale handel ondersteun je de exportmanager en ben je verzekerd van een leuke en afwisselende baan.

Deze opleiding wordt alleen nog aangeboden in het Engels.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Als assistent-manager internationale handel werk je in een groothandel. Je hebt te maken met productiebedrijven, import- en exportbedrijven en de wereld van de logistiek. Je verzorgt de directe inkoop aan internationale bedrijven en je verricht commerciële en administratieve taken op het gebied van internationale handel, exportmarketing en transport. Als assistent-manager heb je veel contact met klanten en leveranciers in binnen- en buitenland. Vreemde talen zoals Engels, Duits en Spaans vormen dan ook een belangrijk deel van de opleiding. Er wordt veel aandacht besteed aan de ontwikkeling van je commerciële en communicatieve vaardigheden, want die heb je nodig als je aan de slag gaat als assistent-manager internationale handel. Ook is er veel aandacht voor de kennis die je moet hebben als je handel voert met bedrijven in het buitenland. Als assistent-manager internationale handel ondersteun je de exportmanager. Je moet op de hoogte zijn van import- en exportprocedures en je weet welke documenten worden gebruikt in de internationale handel. Dit komt uitgebreid aan bod in theorielessen zoals internationale handel, exportmarketing, bedrijfseconomie, import en export.

Gemeenschappelijk economisch jaar
Alle eerstejaars studenten van de richtingen Marketing & Communicatie, Retail, Internationale groothandel of Commerciële logistiek volgen in het eerste jaar voor 70 procent hetzelfde programma in het zogenaamde gemeenschappelijk economisch jaar. Klik hier voor meer informatie.

Praktijkervaring
Naast de theorielessen loop je ongeveer 25% van de tijd stage. In het eerste jaar loop je ongeveer negen weken stage. In het tweede en derde jaar zijn er ook stageperiodes. We stimuleren een internationale stage, die altijd plaats vindt in het tweede jaar. Hiervoor zijn (onder voorwaarden) subsidiemogelijkheden. Excursies naar het buitenland maken ook deel uit van de opleiding. Omdat wij heel Rotterdam-Rijnmond als leslocatie zien, zul je naast je stage ook meewerken aan echte opdrachten voor het bedrijfsleven.

Persoonlijke begeleiding
In de opleiding wordt er veel aandacht aan persoonlijke begeleiding besteed. In mentorlessen en persoonlijke gesprekken kun je dingen waar je tegenaan loopt bespreken. Dat kunnen zaken over je opleiding zijn, maar ook persoonlijke problemen.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als assistent-manager internationale handel kun je aan het werk op de afdeling import en export van een internationaal opererend handels- of productiebedrijf. Dit betekent dat je veel contacten hebt met buitenlandse bedrijven, maar ook met leveranciers. Ook is het mogelijk dat je na de opleiding Assistent-manager internationale handel als vertegenwoordiger van het bedrijf in het buitenland gaat werken.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van volgende vooropleidingen hebt:

  • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
  • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
  • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
  • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
  • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als assistent-manager internationale handel werk je voor internationale (groot)handelsbedrijven. Dan is het handig als jij je kunt redden in verschillende talen. Je hebt vaak rechtstreeks contact met klanten en leveranciers. Je hebt daarom goede mondelinge en schriftelijke vaardigheden. Ook ben je commercieel, je kunt goed samenwerken en je bent klantgericht. Omdat je verantwoordelijk bent voor de rechtstreekse inkoop aan internationale bedrijven, heb je een grote financiële verantwoordelijkheid. Bovendien krijg je te maken met import- en exportregels, dus moet je goed op de hoogte zijn én blijven van die regels en procedures. Je weet bijvoorbeeld precies welke documenten je nodig hebt en welke internationale regels gelden voor jouw branche. En misschien vertegenwoordig jij straks een bedrijf in het buitenland. Dan is het nog belangrijker om representatief en flexibel te zijn. Je bent niet bang om alleen naar een ander land te gaan,  je ziet dit juist als een avontuur!

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2021/2022.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 608,- (in plaats van € 1216,-).
Het ministerie van Onderwijs (OCW) heeft vanwege de coronacrisis het lesgeld voor het studiejaar 2021-2022 eenmalig met 50% verlaagd. 

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor de gehele opleiding betaal je ongeveer 750 euro aan boeken en licenties.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De kosten voor de leermiddelen van de keuzedelen variëren van 0 euro tot 40 euro per keuzedeel.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • je meldt je uiterlijk 1 april aan;
    je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
  • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 april aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

Rotterdam-Rijnmond als leslocatie

De opleiding Assistent-manager internationale handel werkt samen met ondernemers uit het bedrijfsleven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Je leert immers niet alleen in de klas, het opdoen van ervaring is minstens zo belangrijk. Zo zul je, naast je stage, ieder jaar een aantal bedrijfsbezoeken doen waarbij je een opdracht uitvoert. Ook neem je deel aan workshops die verzorgd worden door het bedrijfsleven en aan projecten voor bedrijven uit ons netwerk. Tot slot word je bij je eindopdracht gecoacht door ondernemers van de Stichting Ondernemersklankbord. Reken dus maar op een portie praktijkervaring.

Albeda College Economie & Ondernemen vindt dat heel Rotterdam-Rijnmond haar leslocatie is. Via verschillende leerwerkplaatsen verspreid over de gehele regio voeren we opdrachten uit voor bedrijven en organisaties. Ook werken we regelmatig met Move Your Skills. Lees hier meer over alle initiatieven waarbij wij samenwerken met het bedrijfsleven.

Stage
Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek jij een andere opleiding in de wereld van de groothandel, de internationale handel of een andere commerciële opleiding? Kijk dan ook eens naar deze opleidingen op niveau 4:

- Vestigingsmanager groothandel
International business studies
- Junior accountmanager
- Bedrijfsadministrateur

Sluit

Aanmelden

Crebo
25133
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar

Deze opleiding wordt alleen nog aangeboden in het Engels. Dit is de engelstalige opleiding: International business studies (excellence track).