Ondernemer handel

Ben jij het liefst eigen baas? Dit is hét moment om deze droom werkelijkheid te laten worden! Met de opleiding Ondernemer handel word jij klaargestoomd als ondernemer en eigen baas. Sterker nog: in het laatste jaar van de opleiding zet jij je eigen bedrijf op! Jij bent zelf verantwoordelijk, wij geven je de tools om er een succes van te kunnen maken.  

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Deze opleiding is geschikt voor studenten die ambities hebben. Wil jij als zelfstandig ondernemer aan de slag of door studeren op het hbo? Dan zit je bij de opleiding Ondernemer handel bij Albeda op je plek! Tijdens de opleiding Ondernemer handel leer je onder andere hoe je een ondernemingsplan opstelt en hoe je leiding geeft aan medewerkers. Het gaat natuurlijk altijd om de klant, dus serviceverlening en verkopen komen zeker ook aan bod! Wat je leert op school, breng je in direct in de praktijk op je leerwerkplek. Je krijgt opdrachten die te maken hebben met het:

 • Opstellen van een ondernemersplan. 
 • Het opzetten van een mini-onderneming.
 • Samenstellen van een uniek assortiment.
 • Opbouwen en onderhouden van contacten met klanten en leveranciers.
 • Uitvoeren van commerciële, logistieke en financiële taken. 
 • Inkopen van artikelen. 
 • Voeren van verkoopgesprekken en adviesgesprekken.

Ondernemerschap en ondernemend gedrag
Binnen de opleiding Ondernemer handel neemt ondernemerschap en ondernemend gedrag een belangrijke rol in. In het laatste jaar van de opleiding ga je je eigen onderneming opzetten en heb je zelfs de mogelijkheid om stage te lopen binnen je eigen bedrijf. In dit filmpje legt docent Marleen Hofland uit hoe dit bij ons werkt. Ook vertelt oud-student Boudewijn Brandwijk hoe hij binnen deze opleiding zijn kledinglijn succesvol opzette.

Word de beste!  
Als student bij Albeda College Economie & Ondernemen brengen we je zo snel mogelijk in contact met het bedrijfsleven. Daarmee word je volgens ons de allerbeste! Los daarvan loop je ook stage.

Stage 
Tijdens je opleiding volg je uiteraard ook een stage. Dit doe je bij een erkend leerbedrijf. Je bent zelf verantwoordelijk voor het vinden van een stagebedrijf. Een overzicht van erkende leerbedrijven vind je op stagemarkt.nl.  

Hoe je bij ons leert

 • Onze opleidingen worden aangeboden in modules van tien weken. In iedere module doe je brede kennis en ervaring op en pas je direct toe in je leerbedrijf.
 • Je hebt veel ruimte en flexibiliteit om zelf je opleiding te creëren door bijvoorbeeld extra modules te volgen of te versnellen.
 • Je leert in hybride vorm: zelfstandig, in groepsverband, online, in de klas en bij een bedrijf.
 • Veel persoonlijke begeleiding.

Meer informatie hierover lees je bij het blokje ‘Hoe je bij ons leert’.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Met de opleiding Ondernemer handel kun je zelfstandig ondernemer worden in de handel. Je begint bijvoorbeeld een eigen winkel in Rotterdam.

 • Je hebt de dagelijkse leiding en bepaalt de strategie. Je maakt het personeelsbeleid en voert dat ook uit.
 • Je onderhoudt contacten met onder andere de Kamer van Koophandel, leveranciers, banken en met de gemeente.

Je kunt ook doorstromen naar het hbo. Dan kun je na je studie aan de slag in een leidinggevende functie bij een groot tot middelgroot bedrijf in de retail.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Het ondernemerschap zit in jou! Deze opleiding stoomt je klaar voor het ondernemerschap, maar je kunt ook aan het werk als leidinggevende in een winkel. Met deze opleiding ontwikkel je je tot een échte professional. Vaardigheden die in deze opleiding belangrijk zijn, zijn onder andere:

 • Ondernemend gedrag.
 • Onderzoekende instelling.
 • Commerciële vaardigheden.
 • Klantgerichte instelling.
 • In staat zijn te onderhandelen.
 • Assertiviteit.
 • Goed kunnen plannen en samenwerken.
 • Delegeren en leiding geven.
Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
Voor het eerste jaar van je opleiding betaal je ongeveer € 300 aan boeken.

Binnen de opleiding volg je ook een aantal keuzedelen. De leermiddelen voor de keuzedelen van deze opleiding zijn kosteloos.


Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor de intake. Je bent verplicht om hieraan mee te doen. Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af. Als je wilt kun je bij jouw aanmelding ook een tweede voorkeur opgeven.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Sluit

Hoe je bij ons leert

Hoe je bij ons leert

Je leert bij ons in modules van tien weken. In iedere module maak je kennis met een nieuw thema, waarbij je brede kennis en ervaring opdoet. Voorbeelden van thema’s zijn ‘De klant’ of ‘De markt’. Rondom dat thema leer je de theorie en de benodigde vaardigheden zoals: ondernemerschap, kritisch denken en persoonlijk leiderschap (soft skills). Bij elk thema krijg je te maken met gastsprekers uit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken of ga je een opdracht doen bij een van onze leerwerkplaatsen. Je ontwikkelt hiermee ook belangrijke vaardigheden en jouw beroepshouding: dat is de gewenste houding die een werkgever vraagt van een werknemer. Wat je leert, pas je direct toe in het bedrijfsleven!

Creëer zelf de opleiding die bij je past
Onze opleidingen bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en een aantal keuzedelen. Met keuzedelen kun je je opleiding verbreden of verdiepen. Je kunt zelfs modules volgen van andere economische opleidingen die je aanspreken. Of je kunt versnellen. Heb je bijvoorbeeld door werkervaring al bepaalde, benodigde vaardigheden opgedaan? Dan bekijken we samen wat dat betekent voor jouw leerroute. Jij bent bij ons baas over je eigen leerproces!

Leren doe je niet alleen in de klas
Het leuke van iets nieuws leren is niet alleen dat jij als persoon groeit. Als je bij ons studeert, stimuleren we je op alle mogelijke manieren om de beste te worden. Hoe je bij ons leert varieert: uiteraard leer je in de klas en vanuit leerwerkplaatsen. Ook leer je vanuit huis (digitaal) waar je zelfstandig of in groepsverband werkt aan opdrachten.

Persoonlijke begeleiding
Tijdens de opleiding is er veel aandacht voor persoonlijke begeleiding. Dit gebeurt onder andere door gesprekken met studieloopbaanbegeleiders. Maar ook kun je sparren met docenten of met medestudenten. Door goede begeleiding krijg jij de kans om het maximale uit je opleiding te halen. Ook is er ruimte voor het oplossen van problemen waar je tegenaan loopt. We staan voor je klaar!

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Doorstroomprogramma mbo-hbo
Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam. Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘voorbereiding hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan op doorstroomprogrammarotterdam.nl voor meer info.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je een andere opleiding in de retail of commercie op niveau 4? Kijk dan eens naar:

Of bekijk onze andere opleidingen op niveau 4.  

Heb je al een idee over de richting van de opleiding en wil je je nog verdiepen? Kom dan proefstuderen of meelopen.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25166
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022, november 2022