Doktersassistent

Ben je graag praktisch bezig en vind je het leuk om in een team te werken? Hou je van variatie, regel je graag dingen en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Wil je mensen helpen en heb je interesse in een medisch beroep? Dan past de opleiding Doktersassistent goed bij jou.

Meer info over de opleiding

Meer info over de opleiding

Tijdens de bol-opleiding tot doktersassistent leer je alles over het werk bij een medische instelling, zoals een huisartsenpost, een polikliniek of huisartsenpraktijk. Je volgt hierbij de beroepsopleidende leerweg (bol) op school. Verder loop je stage bij een medische instelling om meer te leren over het vak in de praktijk.

De bol-opleiding tot doktersassistent duurt drie jaar. 

Wat leer je tijdens de bol-opleiding tot doktersassistent?
Als doktersassistent ben je het eerste aanspreekpunt van patiënten. Je zorgt ervoor dat de wachttijden kort blijven en dat patiënten snel de juiste zorg krijgen. Je hebt een zeer gevarieerde baan met een divers takenpakket. Zo ben je verantwoordelijk voor het bijhouden van de administratie en de afspraken. Ook ontvang je patiënten, beantwoord je telefoontjes en help je de arts bij medische onderzoeken. Soms voer je ook eenvoudige medische handelingen uit, zoals het afnemen van vingerprikken, oren uitspuiten en het meten van de bloeddruk. De lessen bereiden je goed voor op je toekomstige beroep als doktersassistent.

Lessen en stage
In de lessen doe je voldoende kennis en ervaring op voor je toekomstige beroep. De opleiding is heel gevarieerd. Soms heb je een klassikale les en daarna voer je weer een individuele opdracht uit. Ook werk je geregeld in groepjes, waarbij je een case moet voorbereiden en presenteren. Als je alle basisvaardigheden hebt geleerd, ga je stage lopen bij een erkend leerbedrijf waar je wordt begeleid door een gediplomeerde doktersassistent.

Naast de vakken die op je beroep zijn gericht, krijg je ook lessen als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Met medeleerlingen oefen je in het geven van voorlichting en advies.

Toetsen en examens
Tijdens je opleiding word je kennis regelmatig getoetst met behulp van kennistoetsen. Daarnaast krijg je casustoetsen, waarbij je laat zien wat je in een bepaalde praktijksituatie zou doen. Ook word je op je stage beoordeeld. Hier voer je praktijkopdrachten uit, waar je een beoordeling voor krijgt. Als je voor alle toetsen en opdrachten een voldoende hebt gehaald, dan sluit je de opleiding af met een theorie- en een praktijkexamen. Deze examens zijn zowel op school als op je stage. Op school krijg je ook een landelijk examen Nederlands, Engels en rekenen. Bij het praktijkexamen toon je aan dat je er echt klaar voor bent om als doktersassistent te gaan werken. Je laat zien dat je de nodige handelingen zelfstandig kunt uitvoeren en beslissingen kunt nemen. Als je voor alle examens een voldoende hebt gehaald, dan ben je geslaagd.

Sluit

Wat kan ik hiermee worden?

Wat kan ik hiermee worden?

Als gediplomeerd doktersassistent heb je een breed werkterrein. De meeste doktersassistenten zijn werkzaam bij een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum, ziekenhuis of huisartspost. Je kunt ook carrière maken bij een andere instelling in de gezondheidszorg, zoals een privékliniek, laboratorium, medische dienst of een organisatie in de jeugdgezondheidszorg.

Sluit

Toelatingseisen

Toelatingseisen

Je kunt met een middenkaderopleiding (niveau 4) starten als je een van de volgende vooropleidingen hebt:

 • diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig;
 • diploma mbo niveau 2 (basisberoepsopleiding);
 • diploma mbo niveau 3 (vakopleiding);
 • overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4;
 • ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.
Sluit

Welke vaardigheden moet je hebben?

Welke vaardigheden moet je hebben?

Als doktersassistent werk je graag met mensen. Het is dan ook belangrijk dat je een klantvriendelijke en sociale instelling hebt en respectvol bent. Bij het uitvoeren van je taken ga je professioneel te werk en hou je je hoofd koel. Je kunt goed tegen stress en werkt discreet. Zo ga je zorgvuldig om met gegevens van patiënten. Deze zijn veilig bij jou. Verder ben je goed in plannen en organiseren. Zo zorg je ervoor dat alle afspraken goed gepland zijn en een patiënt de juiste hulp krijgt.

Sluit

Opleidingskosten

Opleidingskosten

De kosten voor de opleiding hangen af van je leeftijd. Jaarlijks stelt de minister van Onderwijs het lesgeld bij. Onderstaande bedragen gelden voor het studiejaar 2022/2023.

Kosten bol jonger dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) jonger dan 18 jaar? Dan betaal je geen lesgeld.

Kosten bol ouder dan 18 jaar
Ben je aan het begin van het studiejaar (1 augustus) 18 jaar of ouder? Dan is het lesgeld € 1239,-.

Ben je 18+ of word je binnenkort 18? Dan kun je studiefinanciering, een studentenreisproduct en misschien een aanvullende beurs krijgen.

Meer informatie over de hoogte van het lesgeld vind je op rijksoverheid.nl.

Overige verplichte kosten
In het eerste leerjaar betaal je ongeveer 325 euro voor boeken en licenties.
Voor de gehele opleiding zijn de kosten ongeveer 460 euro.

Op de pagina 'uitleg over de opleidingskosten' vind je een uitgebreide uitleg over de verschillende kosten en een eventuele tegemoetkoming in de opleidingskosten.

Sluit

Aanmeldprocedure

Aanmeldprocedure

Per jaar is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus) voor deze opleiding. Voor schooljaar 2022/2023 zijn dat 84 plaatsen. De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding. Meld je daarom zo snel mogelijk aan voor deze opleiding. Tot 1 mei is minimaal 50% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs. 

Na je aanmelding krijg je bericht of je kunt deelnemen aan de intake-activiteiten. Om toegelaten te kunnen worden tot de opleiding, is het verplicht om hieraan deel te nemen.

Het is voor het toesturen van de uitnodiging belangrijk dat je het goede e-mailadres en het goede postadres hebt doorgegeven bij je aanmelding. Als je niet kunt komen, meld je je af.

Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • je meldt je uiterlijk 1 mei aan;
  (de uiterste aanmelddatum van 1 april voor mbo-opleidingen is vanwege de coronamaatregelen verlengd naar 1 mei).
 • je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen;
 • je neemt deel aan de verplichte intake-activiteit(en).

Ook als je je na 1 mei aanmeldt, wordt jouw aanmelding zo snel mogelijk verwerkt. En ook dan word je uitgenodigd voor een intake. Het verschil is dat je geen automatisch toelatingsrecht meer hebt op de opleiding van jouw keuze. Albeda doet haar best om je toch te plaatsen bij de opleiding van jouw keuze. Als je daar niet geplaatst kunt worden, kijken we in overleg welke andere opleiding bij je past.

Verplichte intake-activiteiten:
Na je aanmelding wordt je uitgenodigd voor:

 • De talentenscan (AMN).
 • Motivatiebrief keuze opleiding.
 • ​Het intake gesprek, waarvoor je uitgenodigd wordt.

Belangrijk: Tweede voorkeur
Voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Er is een kans dat je niet geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk dat je een 2e voorkeur voor een opleiding doorgeeft bij je aanmelding. Bij het invullen van het digitale aanmeldformulier vul je bij de laatste vraag jouw 2e voorkeur voor een opleiding in.

Je ontvangt voor beide opleidingen een uitnodiging voor een intake. Albeda adviseert je om ook naar het intakegesprek voor jouw 2e voorkeur te gaan.

Sluit

Leerwerk- en stagebedrijven

Leerwerk- en stagebedrijven

Voor de opleiding tot doktersassistent kun je stage lopen bij een van de erkende SBB-leerbedrijven.

Sluit

Vervolgopleidingen

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding verder studeren? Dan kun je doorstromen naar hbo-vervolgopleidingen in de gezondheidszorg, zoals:

 • Fysiotherapie
 • Logopedie
 • Verpleegkunde
 • Maatschappelijk werk en dienstverlening
 • Voeding en diëtetiek

Het is afhankelijk van de toelatingseisen van het hbo of je je kunt aanmelden voor de opleiding.

Je kunt ook de (verkorte) opleiding Pedicure volgen.

Sluit

Ik zoek net even iets anders

Ik zoek net even iets anders

Zoek je toch een andere opleiding? Kijk dan eens bij de opleiding tot Apothekersassistent.

Sluit

Aanmelden

Crebo
25695
Niveau
4
Traject
bol
Duur bol
3 jaar
Startmoment(en)
augustus 2022

De opleiding Doktersassistent bol heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). Het maximum aantal inschrijvingen voor deze opleiding is bereikt voor schooljaar 2022-2023. Het is dus niet meer mogelijk om je in te schrijven, ook niet via de mail. 

Wil je weten wat dit voor jou betekent of wil je een studieadvies van één van onze voorlichters, neem dan contact op met ons Studie informatie punt (Stip). Zij kunnen je waarschijnlijk verder helpen.