Rotterdam,
19
maart
2019
|
15:56
Europe/Amsterdam

Wethouder Kasmi geïnteresseerd in verhalen leerlingen Internationale Schakelklas van Albeda Startcollege en Vakcollege de Hef

Albeda Startcollege heeft samen met het Rotterdams Vakcollege de Hef een leerroute mbo ontwikkeld voor statushouders tussen de 17 en 23 jaar. De groep waar deze korte leerroute voor bedoeld is, spreekt en schrijft nog niet goed genoeg Nederlands om naar mbo-niveau 2, 3, 4 of een schakeltraject naar het hbo te gaan, terwijl ze daar wel de capaciteiten voor hebben. Onderwijswethouder Kasmi kwam op 15 maart op bezoek op de Sportlaan naar aanleiding van de lancering van de leerroutekaart voor statushouders. Op deze kaart staan beschikbare Rotterdamse onderwijsvoorzieningen en voorbeeldroutes. Aan de hand van de kaart kunnen onderwijsinstellingen het Nederlandse onderwijsstelsel en de mogelijke leerroutes uitleggen aan de statushouders. Docenten en leerlingen ontvingen de wethouder samen met bestuursvoorzitter Albeda Ron Kooren en directeur Albeda Startcollege Jack de Jong.

Leerroute

De wethouder bezocht drie groepen leerlingen die presentaties hadden voorbereid. Ze vertelden over hun weg naar Nederland, welke soorten activiteiten ze op school doen en wat ze in hun vrije tijd doen. De wethouder ging in gesprek en vertelde de leerlingen over zijn afkomst en zijn leerroute. Hij was erg geïnteresseerd in de beleving van de studenten en vroeg naar eventuele verbeterpunten in het ISK-traject. Studenten gaven aan dat het reizen naar de locatie kostbaar is, dat ze ook graag zwemles zouden willen hebben en dat de aansluiting naar een opleiding op een hoger niveau nog lastig is, omdat de taalbeheersing nog niet voldoende is. Wethouder Kasmi vertelde dat hij tijdens zijn leerproces veel Nederlandse televisie heeft gekeken om de taal snel en goed te leren en adviseerde de studenten om dit ook te doen.

De leerlingen van de Internationale Schakelklas (ISK) krijgen veel taalonderwijs in verschillende situaties. Daarnaast krijgen ze rekenen, digitale vaardigheden, burgerschap en sport. Ze maken ook kennis met verschillende beroepsvakken zodat ze een gerichte keuze voor het mbo kunnen maken.

Goede start

Kajin uit klas 1 bedankte wethouder Kasmi voor zijn bezoek: “Wij zijn dankbaar dat u komt luisteren naar onze verhalen en dat u aandacht heeft voor onze projecten.” De wethouder antwoordde: “Dit is een goede start voor jullie, de politiek zet in op dit traject en ziet het traject als een investering, zodat jullie kunnen bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Bedankt voor deze hartelijke ontvangst. Ik ben erg blij met de leerroutekaart.”

Voor meer info over de leerroutekaart klik hier.

Bekijk hier de foto’s van het werkbezoek