Rotterdam,
09
september
2021
|
14:19
Europe/Amsterdam

Wethouder Bokhove ontvangt eerste Albeda taal-kwartet tijdens Week van Lezen en Schrijven

Tijdens de Week van Lezen en Schrijven onthulde Judith Bokhove, de Rotterdamse wethouder Mobiliteit, Jeugd en Taal, op 8 september de Taalzuil Prins Alexander. Dit vond plaats in Huis van de Wijk Oriënt. Ook ontving de wethouder tijdens deze bijeenkomst uit handen van Annette van der Kaay, contractmanager Taal en inburgering bij Albeda Startcollege, het eerste Albeda-kwartetspel, waarmee we willen laten zien wat Albeda te bieden heeft voor mensen met een taalachterstand.

2021 Jaar van de Taal

In Rotterdam is gemiddeld 21 procent van de inwoners laaggeletterd. De gemeente heeft 2021 dan ook uitgeroepen tot Jaar van de Taal en zet verschillende programma’s in om dit percentage omlaag te krijgen. Het oprichten van taalzuilen op verschillende plekken in Rotterdam is een van de activiteiten die tijdens dit jaar worden ontplooid. Op de taalzuilen hangen diverse uitingen, waarin op een positieve manier aandacht wordt gevraagd voor laaggeletterdheid en taalachterstand. Tijdens de bijeenkomst op 8 september vertelden Laura van der Baan van Alsare en Annette van der Kaay van Albeda Startcollege over het taalaanbod in Alexander, de doorlopende leerlijn taal (informele, nonformele en formele educatie), de taalzuilen en de andere activiteiten in het kader van het Jaar van de Taal.

Kwartetspel voor mensen met een taalachterstand

Albeda is blij een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van de laaggeletterdheid door uitvoering te geven aan diverse taaltrajecten. Annette van de Kaay: “Dit doen wij onder het motto ‘De beste taaltrajecten brengen je verder in de regio Rijnmond’. Het is goed te constateren dat jaarlijks honderden mensen uit Rotterdam zich verder willen ontwikkelen, het niveau van hun Nederlands willen verbeteren en een diploma NT2 of NT1 willen behalen. Dit diploma is echter niet het doel op zich, maar een middel om een vervolgstap te kunnen zetten. Een vervolgstap kán een beroepsopleiding zijn.”

Albeda biedt meerdere mogelijkheden voor mensen met een taalachterstand. Deze mogelijkheden zijn alleen niet bij iedereen bekend. Om de inwoners met een taalachterstand, die informele, non-formele of formele taaltrajecten volgen, deze kansen te laten zien, heeft Albeda een kwartetspel samengesteld. Het eerste spel werd op 8 oktober uitgereikt aan wethouder Bokhove. Alle taalpartners ontvangen het kwartet ook. Annette: “Wij vragen alle taalpartners om geregeld het kwartetspel te spelen met deelnemers of bezoekers. Wij hopen deze mensen hiermee te stimuleren om in zichzelf te blijven investeren en ze te laten weten dat in Rotterdam het volgen van een beroepsopleiding ook voor hen tot de mogelijkheden behoort. Albeda is een toegankelijke school waar iedereen die wil en kan leren, welkom is!”