Rotterdam,
14
juni
2019
|
10:19
Europe/Amsterdam

Warm onthaal bij Albeda voor mensenrechtenactivist Gilbert Andrews

Op 13 juni, de Internationale Dag van het Albinisme, bezocht Gilbert Andrews Albeda Startcollege op de Baljuwstraat. Deze 25-jarige Tanzaniaan heeft albinisme en is daarom zijn leven niet zeker. Hij bezoekt ons land op uitnodiging van Amnesty International om de rechten van mensen met albinisme onder de aandacht te brengen. De studenten van de klas Anderstaligen van Startcollege zijn met Gilbert in contact gekomen, omdat zij hem voor Valentijnsdag brieven hebben geschreven in het kader van burgerschapslessen. Gilbert werd door de studenten met trommelmuziek onthaald als een held. Ze droegen shirts met het woord BRAVE erop. Ook werd er een kunstwerk onthuld van Jeroen van der Most van het portret van Gilbert met fragmenten uit de vele brieven die hij ontving.

“Stay brave, continue fighting and we love you”

Gilbert kwam tijdens een voetbaltoernooi aan in een bus van Amnesty International en werd met een luid applaus door de studenten verwelkomd. Vervolgens liet hij een film zien over zijn geschiedenis en waarom hij nu activist is geworden. Na de film mochten de studenten vragen aan hem stellen. Op de vraag wat hij vond van de kaarten en brieven die hij had ontvangen antwoordde hij: “’Het was overweldigend om zoveel post te krijgen, het maakt mij nog gemotiveerder om door te gaan met mijn actie. Alle post en aandacht maakt echt verschil. Mijn doel is om nog meer aandacht te krijgen, zodat discriminatie stopt. Mijn droom is vrede op de wereld.” Na deze woorden stond een van de studenten op en zei: “Stay brave, continue fighting and we love you”, dit werd gevolgd door een enorm applaus van alle studenten.

Vermoord vanwege hun botten

Op 13 juni is het de Internationale Dag van het Albinisme. Dat deze dag nodig is, blijkt uit het verhaal van Gilbert. In Tanzania en andere landen in Afrika lopen mensen met albinisme groot gevaar. Volgens lokale overtuigingen hebben de lichaamsdelen van mensen met albinisme speciale krachten en kunnen ze ziektes genezen en rijkdom brengen. Er is in sommige landen een ware heksenjacht gaande op de botten van mensen met albinisme. Kinderen en volwassenen worden ontvoerd en vermoord. Hun botten en andere lichaamsdelen worden gebruikt in medicijnen vanwege de veronderstelde magische werking. Daarnaast worden mensen met albinisme gediscrimineerd en achtergesteld. Veel mensen zijn bang voor hen. Gilbert woont al jaren in een speciaal opvangcentrum, waar kinderen met albinisme worden beschermd tegen aanvallen.

“In een dorp bij ons in de buurt werd een meisje met albinisme ontvoerd”, vertelt Gilbert. “Ze hakten haar handen af en vermoordden haar. Mijn ouders waren bang. Voor de veiligheid besloten ze me naar het opvangcentrum te brengen.” Gilbert was 11 jaar toen hij bij zijn ouders wegging. Hij is nu weliswaar veiliger, maar hij mist hen wel.

Mensenrechtenactivist uit noodzaak

Gilbert Andrews zag geen andere keus dan activist te worden en zich in te zetten voor de rechten van mensen met albinisme. Met gevaar voor eigen leven geeft hij voorlichting in Tanzaniaanse dorpen.

“Andere mensen zijn vrij, maar ik niet. Door hun ideeën over mensen met albinisme kan ik niet naar huis terug. Daarom vecht ik nu met woorden. Ik wil de mensen leren dat mensen met albinisme ook mensen zijn.”

BRAVE

Amnesty International biedt het lespakket 'BRAVE' voor scholen waarin het verhaal van Gilbert een belangrijke rol speelt. Op vrijdag 14 juni vertelt hij over zijn situatie op een basisschool in Haarlem.

Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst op de Baljuwstraat.

Bekijk hier de reportage van OPEN Rotterdam: ‘Mensenrechtenactivist inspireert leerlingen Albeda met zijn verhaal.’

Bekijk hier de reportage van het AD: Albino Gilbert uit Tanzania bezoekt Albeda.