Waarom twijfelen goed is! Romy vertelt hoe ze sociaal werker werd.
Romy de Graaf is oud-student van de opleiding Sociaal werker. Na haar afstuderen is ze aan de slag gegaan als wooncoach bij Pameijer.
Onlangs was Romy weer even terug bij Albeda om de eerstejaars studenten van de opleiding Sociaal werker te vertellen over haar werk bij Pameijer. Het doel was om hen een kijkje te geven in het sociaal werk van nu en om ze alvast kennis te laten maken met een mogelijke stageplaats. Studenten vonden het erg leuk om de ervaringen van Romy te horen en stelden veel vragen. Als afsluiter had Romy leuke goodiebags geregeld van Pameijer.
Het bezoek van Romy was meteen ook een mooie gelegenheid om te vragen naar haar keuze voor de opleiding Sociaal werker en haar ervaringen in het werkveld.
Via verzorgende ouderenzorg naar sociaal werk
Romy vertelt: “Na het behalen van mijn mavo-diploma startte ik een bbl-opleiding (beroeps begeleidende leerweg) als verzorgende in de ouderenzorg. Al vrij snel merkte ik dat het zorggedeelte mij niet helemaal lag. Het contact met de mensen en het positieve effect van aanwezigheid en gespreksvoering met de cliënten, dat sprak mij wel heel erg aan! Ik ging daarom op zoek naar opleidingen die daarbij aansloten. Zo kwam ik bij de opleiding Sociaal werker uit.
Brede basis met veel beroepsmogelijkheden
De opleiding Sociaal werker geeft je een hele brede basis, waardoor er ook veel beroepsmogelijkheden zijn. Ideaal voor mij, omdat ik nog zoekende was naar de doelgroep waarvoor ik wilde werken en naar de werkzaamheden die bij mij passen. Het leukste aan mijn beroep vind ik nu het voortdurend bezig zijn met verandering en zelfontwikkeling. Ik heb te maken met veel verschillende mensen. Mensen die groeien en veranderen en dat vraagt veel flexibiliteit. Door sociaal aanwezig te zijn voor de cliënten, bouw ik een vertrouwensband met hen op. Dat is wat mij extra motiveert in mijn werk!
Twijfel
Op een bepaald moment miste ik tijdens de opleiding voor mijn gevoel wat uitdaging. Daardoor ging ik twijfelen of ik wel voldoende leerde. Gelukkig kon mijn studieloopbaanbegeleider (slb’er) mij daarin geruststellen. Hij vertelde dat hij dat herkende van zichzelf. Pas na de opleiding zag hij de waarde van zijn studie in zijn werk terug. Dat bleek ook voor mij op te gaan! Onbewust nam ik de stof op en zette ik die vervolgens wél bewust in mijn werk in.
Wooncoach
Ik heb doorgezet en de opleiding Sociaal werker met succes afgerond. Daarna ben ik aan de slag gegaan bij Stichting Pameijer. In mijn huidige functie als wooncoach maak ik werkplannen met cliënten om zelf opgestelde en/of vereiste doelen te behalen. Om doelen te behalen onderhoud ik contact met ketenpartners. Ik voer begeleidingsgesprekken om de voortgang bij te houden, hierbij rapporteer ik samen met de cliënt de resultaten. Tevens verzorg ik gedurende de dag medicatiemomenten en bied ik nabijheid, zodat het gevoel van veiligheid gewaarborgd wordt bij de cliënten. Ik bied steun bij praktische zaken, zoals o.a. financiën, (het maken van) medische afspraken, werk zoeken/behouden en huishoudelijke taken.
Passende baan
Terugkijkend zou ik weer kiezen voor de opleiding Sociaal werker. Ik ben erg goed begeleid naar een passende stage, waarin ik mijzelf heb kunnen ontwikkelen tot de sociaal werker die ik na mijn opleiding wilde zijn. Ik heb inzicht gekregen in mijn vaardigheden en in mijn interesses, waardoor ik nu een passende baan heb gevonden!”.