Rotterdam,
02
september
2021
|
07:33
Europe/Amsterdam

Voor wie meer talent heeft dan diploma`s

Dat de aanhouder wint heeft Senay uit Ridderkerk bewezen. Senay was een anderstalige student bij het Albeda Startcollege en wilde graag in de techniek gaan werken. Maar dat is lastig als je de Nederlandse taal niet goed beheerst. Samen met zijn mentor Trudy Polak is hij op zoek gegaan naar een stagebedrijf, om zijn taal te verbeteren en een vak te leren. Via stagemarkt.nl vonden ze een vacature bij Groenebeek Installatietechniek BV in Ridderkerk. Senay mocht stage komen lopen en deed het zo goed dat hij nu een betaalde baan heeft en intern wordt opgeleid tot loodgieter. Senay`s werkgever is heel tevreden over zijn inzet en motivatie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Dhr. Van Beek is algemeen directeur van Groenebeek Installatietechniek en is blij met de samenwerking met het Albeda Startcollege.
We begrijpen dat het starten op de stage- of arbeidsmarkt een uitdaging is voor veel studenten en dat dit natuurlijk des te meer het geval is voor anderstalige studenten. Wij werken om verschillende redenen met stagiaires. Het opleiden van stagiaires hoort voor ons bij het maatschappelijk verantwoord ondernemen. We dragen er graag aan bij dat mensen kunnen participeren aan de samenleving. Eveneens bestaat er – vanwege het tekort aan vakmensen bij installatiebedrijven – een noodzaak om mensen op te leiden, want we komen echt vakmensen tekort.

Uiteraard is het ook nuttig (en gezellig) voor een monteur als er een gemotiveerde stagiaire meegaat naar de klussen, die kan assisteren en die graag wil leren. Daarnaast bestaat de kans dat een stagiaire zich zodanig positief ontwikkelt – ook in de omgang met zijn collega’s – en zich van zijn goede kant laat zien, dat hij een baan aangeboden krijgt. In dit opzicht zou je het aanbieden van een stagetraject ook kunnen zien als een stukje werving & selectie. Het maakt voor ons overigens niet heel veel uit of het gaat om een stagiaire van niveau 1 of 2, als de stagiaire maar gemotiveerd is!

Voor ons is het belangrijk dat een stagiaire inzet toont en bereid is om te leren. Met voldoende inzet kan een stagiaire zich waardevol tonen voor een bedrijf. Ook is het belangrijk dat iemand wil leren in de brede zin van het woord en open staat voor feedback. Niet alleen omdat het belangrijk is dat een stagiaire het vak leert, maar ook omdat de stagiaire moet begrijpen hoe je prettig samenwerkt met collega’s en op welke wijze je professioneel communiceert met de klant zodat die goed geholpen wordt.

Voor anderstalige studenten geldt dat zij bewust zullen moeten (blijven) werken aan hun Nederlandse taalvaardigheid. Ze kunnen er uiteraard niks aan doen, maar dat is wel een ‘achterstand’ die ze stapje voor stapje zullen moeten wegwerken. Voor Senay geldt overigens dat hij elke dag een aantal nieuwe Nederlandse woorden leert en dat we duidelijk merken dat zijn taalbeheersing steeds beter wordt. Het kost misschien wat tijd, maar het resultaat is bevredigend.

Wij zijn erg tevreden over Senay, hij heeft al veel geleerd, bijvoorbeeld hoe je een nieuwe kraan installeert, een riolering repareert of een kapotte regenpijp vervangt. Het is een fijne collega met zijn hart op de juiste plaats. Zijn inzet is goed en hij wordt gewaardeerd door zijn collega’s. Uiteindelijk wil hij zich graag ontwikkelen tot een zelfstandig werkend monteur. Dat traject zal nog geruime tijd in beslag nemen en het nodige geduld vragen, maar hij zit op de goede weg.”

Lastig

Senay is elke morgen vroeg aanwezig op de locatie in Ridderkerk. Hij komt uit Eritrea en is nu 5 jaar in Nederland, is getrouwd en heeft 1 zoontje en woont ook in Ridderkerk. Senay: “ik vind de Nederlandse taal lastig maar mijn collega`s helpen mij hiermee. Ik hoop dat ik snel zelfstandig kan werken, maar ik heb nog heel veel te leren. Vooral de taal is belangrijk, want ik moet kunnen overleggen met collega’s en met klanten. Ik ben blij dat ik hier stage mocht lopen en een baan heb gekregen en dat ik hier mag leren.”

Doorzettingsvermogen
Trudy Polak, docent Albeda Startcollege, is erg trots op haar oud-student Senay. “Senay laat zien dat doorzettingsvermogen beloond wordt. Ook met een niveau 1 diploma kan je heel goede start maken op de arbeidsmarkt. We zijn ook zeer dankbaar dat bedrijven zoals Groenebeek Installatietechniek onze studenten de kans geven om zich te ontwikkelen. Goede stageplaatsen zijn hard nodig.”

Meer informatie over Groenebeek Installatietechniek: www.groenebeek.nl