Rotterdam,
11
juli
2019
|
10:10
Europe/Amsterdam

Ambitieuze student Bilal volgde het Schakeljaar bij Albeda en stroomde succesvol door naar hbo

Bilal Alkhatib, 27 jaar, wilde graag een opleiding gaan volgen op het hbo en vervolgens Architectuur gaan studeren aan de TU Delft. Omdat hij nog maar kort in Nederland is heeft hij eerst het Schakeljaar bij Albeda Startcollege, Taal & Inburgering gevolgd.

Bilal: “Ik ben afgestudeerd in Syrië als binnenhuisarchitect en kreeg een studiebeurs voor de universiteit voor de studie Architectuur. Na één semester moest ik stoppen vanwege de oorlog en ben gevlucht met mijn vader naar Turkije. In Turkije had ik twee banen tegelijk maar ik kon de universiteit niet betalen. Na negen maanden ben ik naar Nederland vertrokken en heb hier een verblijfsvergunning aangevraagd. Dat is nu 3,5 jaar geleden.

Intensief

Omdat ik graag wilde studeren en de taal moest leren en beheersen, ben ik gaan zoeken op het internet naar een goede taalcursus. Zo heb ik het Schakeljaar gevonden van Taal & Inburgering. Ik was thuis al bezig om de taal te leren door middel van apps, Lingo en boeken. Na één maand had ik A2 niveau.

Het Schakeljaar was intensief, maar leuk om te doen. Het leren schrijven en lezen van de Nederlandse taal ging goed maar het spreken is nog weleens lastig. Elke taal is moeilijk om te leren, vooral de klanken zoals ui en oe. Wij kregen begeleiding van twee docenten, je krijgt veel kennislessen met opdrachten met teksten en grammatica. Thuis moet je ook nog studeren, want je krijgt huiswerk mee.

Vrienden

Aan de docent Geert Wiegers heb ik veel te danken, hij geeft zeer goed les en ik voelde mij op mijn gemak. Ik houd van structuur en Geert geeft les op een goede duidelijke systematische manier. We zaten met 15 personen in de klas uit verschillende werelddelen. De sfeer was echt gezellig en we hebben veel gelachen. Ik heb er vrienden aan over gehouden.

Blij met Rotterdam

Na het schakeljaar ben ik gestart bij de Hogeschool Rotterdam met de opleiding Bouwkunde. In september start ik het met het derde jaar. Als ik klaar ben met deze hbo opleiding, dan ga ik naar de TU Delft de studie Architectuur volgen. Ik wil graag gebouwen ontwerpen. Ik moet dan na mijn studie eerst twee jaar bij een architectenbureau gaan werken en dan kan ik voor mijzelf beginnen. Ik ben blij dat ik in Rotterdam woon, daar ben ik echt gelukkig mee. Er staan zoveel prachtige gebouwen hier, vooral de Rotterdam vind ik mooi."