Rotterdam,
20
maart
2019
|
12:36
Europe/Amsterdam

Unieke challenge Young Impact met Albeda-cursisten Taal & Inburgering, VSO de Hoge Brug en Wolfert College

Young Impact daagt jongeren uit om in actie te komen voor een ander. Op 18 maart vond in dit kader een unieke samenwerking plaats tussen jongeren met een verstandelijke beperking (VSO de Hoge Brug), vmbo-leerlingen van het Wolfert College en nieuwkomers die bij Albeda Startcollege een cursus Staatsexamen II (B2) volgen. De jongeren kwamen tijdens een ‘pre-challenge’ op VSO de Hoge Burg samen in actie. Ze verzorgden voor elkaar een boksclinic en een schoonheidsbehandeling. Doel voor de Albeda-cursisten was ook om hun spreekvaardigheid te oefenen. Neeltje van der Drift, docent NT2 bij Albeda, is zeer enthousiast over deze buitenschoolse activiteit, waarbij de cursisten veel hebben geleerd.

Nederlands leren

Neeltje geeft aan dat de cursisten tijdens de ochtend op een manier in aanraking zijn gekomen met de Nederlandse taal, die je in een lessituatie in de klas niet voor elkaar krijgt: “Een cursist moest bijvoorbeeld instructie geven bij het boksen. Hij leerde dat je dan niet zegt: ‘Doe je benen wijd, maar: ga in spreidstand staan of plaats je voeten onder je schouder.’ Ook bij het opmaken van het gezicht van leerlingen van De Hoge Brug leerden de cursisten nieuwe zinnen als: ‘Welke kleur oogschaduw wil je op je ogen?’

Samen iets groots neerzetten

Na afloop toonden de Albeda-cursisten zich enthousiast over de uitwisseling. Docent Tamara Veen (Hoge Brug) vroeg of ze hun vaardigheden van haren vlechten, nagels lakken en make-up opbrengen in een andere workshop zouden willen herhalen. De cursisten gaven aan graag nog eens te komen. Tamara: “Tijdens deze samenwerking ervaren jongeren van diverse leeftijden, niveaus en leefwerelden dat zij gezamenlijke interesses hebben en dat hun persoonlijke kwaliteiten elkaar aanvullen. Het gaat om wat je wel kunt en in het geheel niet om wat je beperkt of wat niet kunt. Door allemaal een taak uit te voeren waar hij of zij goed in is konden ze samen iets groots neerzetten!”

Vervolg

Ook docenten van het Wolfert College zien mogelijkheden in een toekomstige samenwerking. Er zijn afspraken gemaakt om een spelletjesmiddag te organiseren, tijdens welke bijvoorbeeld samen geschaakt kan worden. Het spel Back Gammon is een bekend spel in Syrië en zou door de cursisten van Albeda graag gespeeld worden met leerlingen van het Wolfert College.

Over Young Impact

Young Impact biedt een beproefd programma om burgerschapsonderwijs vorm te geven. Uitgangspunt is dat iedere jongere de wereld positief kan veranderen. Young Impact wil iedere jongere laten ervaren dat hij of zij met kleine dingen het verschil kan maken. Ook bij studenten die bij het Startcollege een entreeopleiding volgen, bij het College Sociaal & Pedagogisch Werk in Middelharnis en bij het Zorgcollege zijn inmiddels al positieve ervaringen opgedaan met Young Impact.

Bekijk hier de foto’s van de challenge van Young impact met Albeda-cursisten Taal & Inburgering.

Lees hier het artikel over de kick off van Young Impact bij het Startcollege op de Baljuwstraat.