Rotterdam,
28
november
2022
|
10:40
Europe/Amsterdam

Uitstekende perspectieven voor horecastudenten van Albeda

Het aantal studenten dat kiest voor een horeca of hospitality-opleiding op het mbo is laag. Het vaak gehoorde ‘hard voor weinig en nooit chagrijnig’ is een veelgehoord argument. Maar dat is niet meer van deze tijd, vindt Ricardo Kluivert, docent Horeca en stagecoördinator van Albeda horecacollege. “Houd je van eten, drinken en wil je mensen een goed gevoel geven? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Er zijn genoeg doorgroeimogelijkheden.”   

De horeca worstelt nog altijd met de personeelskrapte. Er zijn wel jongeren die kiezen voor een bijbaan in de horeca, maar dit is lang niet genoeg. De vraag naar geschoolde medewerkers is groot. Niet zo vreemd dat Ricardo en zijn collega’s regelmatig e-mails en telefoontjes ontvangen van horecabedrijven met de vraag of zij nog een aantal goede studenten achter de hand hebben. Met landelijk tegenvallende studentenaantallen, weet je zijn antwoord eigenlijk al wel.   

Baangarantie
Ondanks dat de baangarantie hoog is in het horecavak, wordt dit niet zo gezien. Ouders hebben daar een bepalende rol in, zegt Ricardo: “Zij horen via via negatieve verhalen en beïnvloeden hun kinderen om te kiezen voor een studie met baangarantie. Vaak valt de keuze dan op een technische of hogere opleiding en niet op het leukste beroep van de wereld. Bij intakes merk ik dat kinderen waarvan de ouders in de horeca werken juist hele positieve ervaringen meekrijgen.” Dit is in lijn met de stappen die de branche maakt om goed voor de dag te komen. “Het is een dienstverlenende sector. Het salaris is niet het allerhoogst, maar ook niet slecht. Bovendien is er in de sector een trend om van vijf dagen werken naar vier dagen werken te gaan, waarbij de werkweek maximaal veertig uur beslaat. De perspectieven zijn uitstekend.”

Zichtbaarheid
Dat je altijd maar in de keuken en bediening staat is ook een misvatting, aldus Ricardo. Daarom is het tijd voor meer zichtbaarheid. “Hospitality en horeca is veel meer dan alleen restaurantje spelen, borden sjouwen en gerechten maken. Je moet gastvrij zijn, flexibel, stressbestendig en een teamspeler. Het vak kent ook een bedrijfseconomische kant. Zo moet je kennis van cijfers hebben en kostprijsberekeningen kunnen maken.” Zelf raakte Ricardo in zijn pubertijd aangetrokken tot de keuken. Dat zijn de momenten waarop ouders hun zoon of dochter voor horeca kunnen enthousiasmeren.

Doorgroeimogelijkheden
De doorgroeimogelijkheden vanuit een horeca mbo-opleiding zijn er volop. “Je kunt doorleren en een vervolgopleiding op het hbo doen, zoals een Hotelschool of Voedingsdeskundige. En wanneer je niveau nog niet hoog genoeg is, kan een stewardessenopleiding of een opleiding Gastheer/Gastvrouw de ideale vooropleiding zijn. Je kan ook je eigen horecazaak beginnen of zelfs het onderwijs ingaan.” Zoals het een docent betaamt, benadrukt Ricardo nog maar eens het cliché: “Geld moet geen drijfveer zijn. Het belangrijkste is dat je jezelf als (potentiële) student afvraagt: wat wil ik doen tot mijn 67ste? Waar word ik gelukkig van? En ga dan bij jezelf te rade wat bij je past. Ben je een einzelgänger en goed met machines? Kies dan voor een baan waarbij je dáár goed uit de verf komt. Houd je van mensen en wil je voor hen klaarstaan? Kies dan voor een dienstverlenend beroep. Dat kan in de zorg zijn of in de retail, maar ook in de hospitality.”

Kom proeven
Om jongeren en studenten meer wegwijs te maken in horecaland, vinden er allerlei events plaats waarbij het bedrijfsleven en het onderwijs elkaar treffen. “We bieden (potentiële) studenten de ruimte om te komen proeven, regelen stages en organiseren meeloopdagen. Als je als (potentiële) student twijfelt over je studie, doe dan in ieder geval mee. Alleen dan kom je erachter wat horeca is en of je er blij van wordt.”