Rotterdam,
22
juni
2021
|
13:21
Europe/Amsterdam

Toptalent Emanuel last erop los

Andras Simon, docent metaaltechniek Albeda Startcollege, is trots op zijn student Emanuel. Emanuel vindt lassen zo leuk dat hij langer op school blijft om zijn vaardigheid te vergroten.

Andras Simon: “we draaien nu voor het derde jaar een carrousel in samenwerking met Techniek College Rotterdam. Veel jongens kiezen voor de opleiding lasser maar we hadden veel uitval omdat de studenten geen goed idee hebben wat het beroep inhoudt. Ondanks de voorlichting die we geven merken we dat ze toch geen realistisch beeld hebben en voortijdig stoppen of gedemotiveerd raken. Daarom zijn we een carrousel gestart in samenwerking met Techniek College Rotterdam. De studenten van de opleiding Assistent installatie- & constructietechniek gaan twee dagen per week naar de locatie RDM en krijgen hier praktijklessen metaalbewerking zoals pijpfitten, verspanen en lassen. Op deze manier maken ze kennis met de verschillende richtingen in de metaal en leren ze verschillende technieken. Dan kunnen de studenten bekijken welke opleiding bij ze past en waar ze talent voor hebben. Emanuel zit in deze klas en volgt twee dagen per week praktijkles op de locatie RDM. Emanuel is 18 jaar, vriendelijk, rustig en een relaxte jongen. Hij heeft echt aanleg voor lassen en is op deze locatie in zijn element. Emanuel is ook heel gedreven; hij gaat niet naar huis als de les is afgelopen maar vraagt om meer opdrachten. Dat is fijn als je studenten met plezier naar school komen.”

Carrousel
Eric de Bruin, instructeur Techniek College Rotterdam is heel tevreden met de resultaten dit jaar van de carrousel. "De doorlopende leerlijn vinden wij heel belangrijk, samenwerking met toeleverende en vervolgscholen is van grote waarde, zo kunnen we elke student op de juiste plek plaatsen en op deze manier uitval voorkomen.”

Andras geeft aan dat de carrousel ook fijn is voor de studenten om alvast te wennen aan de nieuwe school. “Bijna al onze studenten stromen door naar een mbo opleiding van Techniek College Rotterdam. Zo weten ze de weg al te vinden, kennen ze de docenten, weten ze wat ze te wachten staat en is de stap niet zo groot.”

Ze zeggen dat ik talent heb
Voor Emanuel was het al duidelijk dat hij lasser wilde worden. Op het Olympiacollege volgde hij vmbo Metaalconstructie en zijn mentor heeft hem doorverwezen naar het Albeda Startcollege op de Sportlaan. Emanuel: “Ik wist al welke opleiding ik wilde volgen en ik had al lascertificaten op het Olympiacollege gehaald. Daarom mocht ik in de carrousel andere lastechnieken leren en met andere materialen, dat vind ik echt tof. Eerst vond ik lassen wel eng, want het is best gevaarlijk. De vlam kan wel 1000 graden heet zijn en als je niet goed oplet dan brandt je je ernstig.” Op de vraag waarom hij zo goed in lassen is antwoord hij: “lassers moeten zich heel goed kunnen concentreren en je moet geduldig zijn, en dat ben ik. Het gaat niet elke dag goed maar ik vind het ook heel leuk om te lassen en je kan mooie constructies maken. Ik wil pijplasser worden en ik mag dit nu al op school doen. Ze zeggen dat ik talent heb. Mijn vader heeft filmpjes van mij aan een bedrijf laten zien en zij zijn geïnteresseerd in mij. Met taal en rekenen ben ik niet zo heel goed, en dat heb je wel nodig. We krijgen nu tekeninglezen bij Techniek College; ik wil dat heel graag leren. Ik zit hier echt op mijn plek!”

Eric de Bruin: ”hier kunnen studenten zich ontwikkelen want wij bieden heel veel mogelijkheden. Het hele technische proces is belangrijk maar ook andere vaardigheden, zoals de beroepshouding want je moet bij je werkgever wel op tijd op je werk komen. Maar dat geldt niet voor Emanuel, hij is niet weg te slaan, hij blijft langer op school want hij vindt lassen echt leuk. Emanuel is een enthousiaste, talentvolle en gedreven student. Zulke studenten wil elke docent!

.