Rotterdam,
03
februari
2023
|
08:21
Europe/Amsterdam

Thimo deed de opleiding Onderwijsassistent in anderhalf jaar: “Werken in het onderwijs is het mooiste wat er is"

Thimo Stuit van de opleiding Onderwijsassistent bij Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk aan de Alexanderlaan heeft in slechts anderhalf jaar zijn opleiding afgerond. Zijn studie ging niet zonder slag of stoot en toch heeft hij een indrukwekkende prestatie neergezet. Thimo vertelt hoe hij de opleiding heeft ervaren en wat zijn volgende stap is. Op 2 februari nam hij zijn diploma in ontvangst.

Hoe heb je de opleiding Onderwijsassistent ervaren?
“Als een leerrijk avontuur in een rap tempo. Vol met inspirerende leerkrachten, de leukste stage ooit, fijne begeleiding, leuke klasgenoten en een bevestiging dat werken in het onderwijs het allermooiste vak ter wereld is.”

Wat was je mooiste ervaring tijdens de opleiding?
“Dat is 100% tijdens de dag van de stagiair geweest. Tijdens deze dag worden stagiairs door heel het land in het zonnetje gezet. Ik weet nog goed dat mijn stagebegeleidster vroeg of ik even wat uit een ander lokaal kon halen. Toen ik terugkwam, werd ik verrast door heel mijn stageklas met bloemen, tekeningen en bedankbriefjes. Dit was zo ontzettend lief. Zoiets vergeet je nooit.”

Waar heb je stage gelopen en wat heb je geleerd?
“Op IKC NOVA. Deze basisschool heeft regulier basisonderwijs en speciaal basisonderwijs onder één dak. Ik heb tijdens mijn opleiding in twee verschillende SBO groepen (speciaal basis onderwijs) stage gelopen. Toen ik met mijn stage begon was ik een enorm onzeker jongetje dat niet zo goed wist hoe hij voor een groep kinderen moest staan. De kinderen zagen mij meer als vriend, ik straalde geen autoriteit uit en wist niet goed wat voor houding ik moest aannemen. Het is in het begin gewoon heel spannend en onwennig, maar door gesprekken te voeren met mijn stagebegeleidster en door fouten te durven maken heb ik enorme stappen gezet. Vooral van dat laatste leer je bizar veel. Zo weet ik nu hoe je het beste orde kunt houden in de klas. Ontzettend belangrijk en niet altijd even makkelijk, maar met vallen en opstaan, ontwikkel je jezelf hierin. Daarnaast heb ik geleerd hoe je met kinderen omgaat. Ieder kind is anders en sommige kinderen hebben net iets meer aandacht nodig dan anderen. Ik heb geleerd hoe je leerlingen één op één en in groepjes het beste kan begeleiden, maar ook hoe ik een les voor een hele groep voorbereid en kan geven.”

Hoe is het je gelukt om in anderhalf jaar af te studeren?
“Dat is een combinatie van hard werken, een opleiding volgen waar mijn passie ligt en ijzersterke individuele begeleiding. Zonder Hilly, mijn Slb’er, en Stephanie, mijn stagebegeleidster, weet ik niet of ik het binnen anderhalf jaar gehaald had. Zij stonden altijd voor mij klaar als ik hulp nodig had, zelfs als ik op een zondagavond weer een appje stuurde. Daar ben ik ze eeuwig dankbaar voor.”

Wat is je volgende stap?
“Vanaf 6 februari ga ik fulltime aan de slag als onderwijsassistent op de Nieuwe Park Rozenburgschool. Ik ben daar gekoppeld aan een vaste groep 6 en ben daar ook ter ondersteuning van de andere groepen 6. In september ga ik beginnen met de pabo om hopelijk over een paar jaar echt zelfstandig voor een groep te staan.”