Rotterdam,
01
juli
2021
|
10:07
Europe/Amsterdam

Tamara, Skills hero van de opleiding Onderwijsassistent!

De finales van de vakwedstrijden voor mbo-studenten, Skills Heroes, konden dit jaar wegens corona niet doorgaan. Jammer want Albeda heeft heel veel toppers in huis, die het verdienen om in de spotlight te staan. Zo ook onze 'eigen' studente van de opleiding Onderwijsassistent, Tamara Uil. Hoogste tijd om haar wat vragen te stellen over haar opleiding en stage.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

Ik wist niet goed wat ik wilde gaan doen. Mijn vooropleiding bij Edudelta is Horeca, Bakkerij en Recreatie. Ik heb wel altijd al turnles gegeven. Daarom ben ik uiteindelijk toch richting het onderwijs gegaan. Het meest bijzondere aan mijn opleiding vind ik dat je in gaat zien hoe de ontwikkeling van een kind verloopt. Je gaat daarin ook helemaal mee, want je ziet alles gebeuren! Je leert ook hoe je moet reageren op een kind dat middenin zijn of haar ontwikkeling is, hoe je zelf daarop reageert en wat je beter kunt zeggen of doen.

Hoe bevalt het op je stage?

Op dit moment loop ik stage in groep 3 en 4 bij OBS de Dubbeldekker in Numansdorp. Heel fijn aan mijn stage vind ik dat ze me overal bij betrekken. Ze maken geen onderscheid tussen een stagiaire of een docent.

Wat was een ‘eye-opener’ voor jou tijdens je stage? En is er nog iets wat ze op jouw stage nou juist van jou geleerd hebben?

Mijn stagebegeleidster werkt met plakkertjes. Als een kind iets fout heeft, iets vergeten is of als het niet netjes is, komt er een plakkertje in het schrift. De kinderen weten dan dat ze op die bladzijde nog even extra moeten kijken. Dat verbaasde me in het begin, maar het werkt veel beter dan steeds de schriften teruggeven! Ik denk dat ze van mij vooral met de gymlessen geleerd hebben, bijvoorbeeld hoe je kinderen moet begeleiden en hoe de gymles nog veiliger kan.

Heb je tips voor stagebedrijven? En voor studenten die nog stage gaan lopen?

Mijn tip voor stagebedrijven is behandel de stagiaire gelijkwaardig en mijn tip voor studenten; wees jezelf en toon initiatief, dan betrekken ze je veel sneller overal bij.

Heb je misschien een leuk voorbeeld van een ‘bijzondere’ lesmethode in de klas? 

Op een vrijdagochtend starten wij met rekenen. Dan doen we altijd een circuit. Er zijn 5 groepjes van 4 dus dat betekent 5 opdrachten. Dit kan met werkbladen, spelletjes, een kleurplaat van rekensommen, noem maar op. Kinderen vinden het ontzettend leuk om zo te leren rekenen! Voor de hogere groepen kan je dit ook doen, maar dan met andere opdrachten.

Wat zijn jouw plannen na je studie?

Na deze opleiding wil ik de pabo gaan doen. Ik wil graag werken en leren om te sparen voor later. Als ik de toelatingstoets van de pabo niet haal, dan ga ik leren voor paardrijdinstructrice. 

Vakwedstrijd Skills heroes

Skills The Finals is een van de jaarlijkse evenementen die in samenwerking met de MBO-Raad en SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) onder de noemer ‘dit is mbo' wordt ingezet voor de promotie van het beroepsonderwijs en waarmee het belang van beroepsonderwijs voor de maatschappij breed onder de aandacht wordt gebracht.