Rotterdam,
14
mei
2019
|
11:35
Europe/Amsterdam

Symposium Lof der Verpleegkunst ‘Alles draait om lef en leiderschap’

De werkdruk is hoog, er zijn te weinig handjes en te veel draait om geld. Verpleegkundigen anno 2019 hebben het niet makkelijk. Toch is er ook een heleboel om trots op te zijn. Zo bleek tijdens het symposium ‘Lof der Verpleegkunst’ dat op 8 mei plaatsvond in de Doelen. Zoals de nieuwe Leerwerkplaatsen die Albeda Zorgcollege presenteerde.

Het imago van het beroep van verpleegkundige verbeteren, jongeren motiveren om te kiezen voor dit beroep en de beroepsidentiteit versterken. Dat is het doel van Lof der Verpleegkunst, een samenwerking tussen een aantal Rotterdamse zorg- en onderwijsinstellingen waaronder Albeda Zorgcollege, Hogeschool Rotterdam, Antes en Zadkine Gezondheid Welzijn & Sportcollege, Erasmus MC en Centrum voor Jeugd en Gezin.

Tommie in de zorg
Ontwapenend en ook heel grappig is het verhaal van Tommie Niessen, beter bekent als vlogger ‘Tommie in de Zorg’. Wat dan overigens weer niet zijn achternaam is zoals hij meteen duidelijk maakt. Maar vooral wat hij iedere dag doet: mensen verzorgen en verplegen. Als een van de weinige mannen overigens, want maar een op de zeven verpleegkundigen is man. Tommie geeft een inkijkje in hoe hij met patiënten omgaat; eerlijk, gelijkwaardig en met humor en zelfrelativering.

Werkplekleren
Het middagprogramma start met de ‘Leerwerkplaatsen in onderwijs en praktijk', een samenwerking tussen onder andere Albeda Zorgcollege en zorgorganisaties Antes en Laurens. Een spiksplinternieuwe documentaire over nut en noodzaak van werkplekleren met daarna korte gesprekjes op het podium met een bestuurder, twee docenten en twee studenten van het mbo en het hbo.

Volgend jaar weer
Afsluitende woorden zijn er van Aly Dassen, adjunct-directeur Albeda Zorgcollege. ‘Ik ben trots op wat ik vandaag allemaal heb gezien en gehoord. Trots ook op alle betrokken verpleegkundigen en verzorgenden die iedere dag hun werk doen met lef en leiderschap, termen die vandaag meerdere keren naar voren kwamen. Ik kijk terug op een supermiddag en ik ben heel erg benieuwd of de zaal daar ook zo over denkt en of we dit symposium volgend jaar weer moeten organiseren.’ Een luid en lang applaus breekt uit. Dat is duidelijk.

Bekijk hier het fotoalbum.