Rotterdam,
25
februari
2020
|
12:58
Europe/Amsterdam

Studenten terug van stage op Malta: ‘Onderwijs vanuit een ander perspectief’

Begin februari zijn acht studenten van de opleiding Onderwijsassistent teruggekomen van een maand stage bij een internationale basisschool op Malta. Soumaya, Guzide, Marco en Justin nemen ons nog even mee terug naar Malta. Wij vroegen hen waarom ze voor een stage in het buitenland kozen en wat zij daar geleerd hebben.

Soumaya: ‘Het leukste van mijn stage vond ik de leerlingen!’

‘In mijn laatste jaar heb ik het initiatief genomen om stage te lopen in het buitenland. Ik wilde onderwijs vanuit een ander perspectief beleven. Het grootste verschil met het onderwijs in Nederland is dat de basisschool en de middelbare school samengevoegd zijn. Dus de schooljaren lopen daar van groep 1 door tot leerjaar 12! Grappig om te zien dat er soms leerlingen van 16 samen in de rij stonden met leerlingen uit groep 3. Ik heb ook echt het gevoel dat ik veel geleerd heb.

Het respect van leerling naar docent en vice versa is daar anders. In mijn ogen loopt het qua gedrag in Nederland wel eens uit de hand. Elke docent kan zich daar vast wel iets bij voorstellen; die ene leerling die er toch net wat uitspringt door zijn of haar gedrag. Maar dat had je daar helemaal niet! De focus lag vooral op educatie. De meeste discussies tussen docenten gingen ook over hoe ze een leerling het beste konden helpen met zijn of haar studie. Ik vind het heel mooi dat dit centraal staat.

Het leukste van mijn stage vond ik de leerlingen! Ik draag ze mee in mijn hart en ga ze zeker missen. Ze waren voor mij net zo goed een voorbeeld, als ik dat voor hen was. Ik kreeg ook heel veel tekeningen en knuffels bij mijn afscheid! Dat vond ik toch wel heel emotioneel. Ik raad iedereen aan om op stage te gaan in het buitenland.

Guzide: ‘Goed gedrag belonen’

De klassen bestaan op Malta uit 8 leerlingen, maar de klaslokalen waren wel heel klein. Het meest opvallende verschil is dat alle leerlingen uniformen dragen, maar ook dat de leerlingen van groep 1/2 niet spelen, maar al leren lezen en schrijven. Wat ik vooral meeneem van mijn stage daar, is dat kinderen niet door ‘straffen’, maar juist door goed gedrag te belonen, gestimuleerd worden. Ik zou andere studenten zeker adviseren om op stage naar het buitenland te gaan. Het is een hele leuke ervaring en goed voor je ontwikkeling. Dus wat ik iedereen wil meegeven is: ‘Never give up your dreams’.

Marco: 'De winter ontvluchten en zelfstandig worden'

Een stage op Malta was voor mij een mooie gelegenheid om de winter in Nederland te ontvluchten. Het meest opvallende vond ik de kleine klassen. Er zaten maar 7 leerlingen in mijn klas, terwijl dit er in Nederland vaak wel 20 zijn. Op Malta heb ik vooral beter geleerd hoe ik zelfstandig kan leven.

Justin: ‘Ik heb mijn Engels flink verbeterd!’

Stagelopen in het buitenland leek mij een super ervaring! Ik wilde de verschillen zien in het onderwijs, maar ik wilde ook weten hoe het was om voor mezelf te zorgen en kijken of ik zelfstandig genoeg ben.

De verschillen met het onderwijs in Nederland zijn best groot. Ik liep stage in year 1, dat is in Nederland groep 1/2. In mijn klas zaten 10 kinderen. In Nederland ben je in groep 1/2 vooral bezig om op een speelse manier dingen aan te leren. Op Malta konden de kinderen al een beetje lezen, schrijven en rekenen. De schooltijden waren ook anders. Ik liep stage van 07:45 tot maximaal 13:30 uur.

Terugkijkend heb ik mijn Engels flink verbeterd en ben ik zelfstandiger geworden. Mijn stage was leuk, maar de vrije tijd die je hebt was ook heel leuk! Wij zijn op een boottocht geweest naar een ander eiland, vaak lekker ergens gaan eten en we hebben veel leuke dorpjes en plekken bezocht. Wat ik minder leuk vond, was het vroege opstaan, maar ja dat heeft iedereen denk ik wel… Ik zou studenten zeker aanraden om op een buitenlandse stage te gaan. Het is een tijd die je nooit meer vergeet, je leert veel nieuwe mensen kennen en het is gewoon super. Ik heb nog wel een tip voor andere studenten. Je kunt via Erasmus+ (subsidieprogramma van de Europese Unie) financiële ondersteuning krijgen, maar neem ook genoeg eigen geld mee, want een deel van de subsidie krijg je pas achteraf.