Rotterdam,
13
januari
2021
|
13:09
Europe/Amsterdam

Studenten sociaal werk in gesprek met minister Koolmees over toekomst van samenleven in Nederland

Nederlanderschap wordt volgens minister Koolmees nog te vaak gedefinieerd op basis van hoe je eruitziet en hoe je achternaam klinkt. Met uitsluiting, discriminatie of racisme tot gevolg. Wouter Koolmees is als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verantwoordelijk voor integratie.

Op 11 januari ging hij in de Arminiuskerk hierover in gesprek met onder andere de Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga, Stephan van Baarle, fractievoorzitter van de partij DENK in Rotterdam en Cecilia Adriaanse, jongerencoach bij Albeda en ambassadeur van Rotterdam Pride. Ook onze Albeda mbo-ambassadeur Gerard Matabaro en Thomas Sebel, zijn mede-student van de opleiding Sociaal werker, namen deel aan het gesprek.

Debat belangrijk voor sociaal werkers

Tijdens het debat kwamen onderwerpen aan de orde als: Hoe kunnen we in Nederland samenleven? Van nieuwkomers verwachten we inspanning om mee te doen met de Nederlandse samenleving. Maar voor sommige nieuwe en gewortelde Nederlanders voelt het alsof ze zich steeds opnieuw moeten bewijzen, iets dat ook terugkwam tijdens de recente Black Lives Matter-protesten. Het integratiedebat is volgens de aanwezigen blijven hangen in de vroege jaren 2000. In het versteende beeld van autochtoon tegenover allochtoon, terwijl de werkelijkheid gelaagd is. De minister sprak uit dat de gestage ontwikkeling naar samenleven ondertussen ook verder gaat in Rotterdam, waar het gekenmerkt wordt door superdiversiteit.

Jared Hiwat is docent bij Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk en een van de organisatoren van het debat: “Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is tegen deze polarisering en zoekt naar verbinding. Helaas hoor je deze stille meerderheid te weinig. Onze studenten hebben als toekomstig sociaal werkers een belangrijke rol in het tegengaan van polarisatie en totstandbrenging van verbinding. Daarom is het enorm belangrijk om het hierover te hebben.".

Moe van racisme

Student Thomas gaf aan dat de meldpunten discriminatie naar zijn idee nog steeds te weinig bekend zijn in Nederland, waarna een gesprek volgde met de minister over wat hieraan gedaan zou kunnen worden. 
Student Gerard vertelde dat hij nu 7 jaar in Nederland woont en nog steeds regelmatig te maken heeft met racisme, terwijl hij zich toch heel goed heeft aangepast aan de samenleving. Hij wordt er soms moe van en vroeg aan de minister of hier in de samenleving en ook bij bedrijven niet veel meer aandacht voor zou moeten zijn. De minister gaf aan het met hem eens te zijn en dat goede voorbeelden meer nadruk zouden moeten krijgen in het debat. 

Minister van Samenleven

Ook jongerencoach Cecilia Adriaanse pleitte in het gesprek voor het opzoeken van de verbinding en het laten horen van de stem van de stille meerderheid. Tijdens de discussie kwam naar voren dat de term ‘minister van Integratie’ ook verouderd is en dat deze beter gewijzigd zou kunnen worden in: minister van Samenleven.

Het debat in de Arminiuskerk werd georganiseerd door debatpodium Arminius, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Gemeente Rotterdam, Avicenna College, Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk en Erasmus Verbindt. Het publiek kon online meekijken en vragen stellen.

Lees hier het opiniestuk van minister Koolmees in Trouw.