Rotterdam,
14
oktober
2021
|
13:35
Europe/Amsterdam

Studenten praten over veiligheid tijdens collegetour met Karim Amghar en rapper Bollebof in de ‘Week van de veiligheid’

Het is de Nationale week van de veiligheid. Albeda sluit zich daarbij aan en organiseert allerlei activiteiten rondom het onderwerp veiligheid. Op maandag 11 oktober 2021 spraken studenten van de opleiding Sociaal werker over veiligheid met presentator Karim Amghar en rapper Bollebof. Ter sprake kwamen onderwerpen als: hoe veilig voel je je op school, thuis en in de buurt.

Rolmodel

Bollebof maakte grote indruk met zijn persoonlijke verhaal. Hij vertelde over zijn jeugd in Spangen, waar hij zich niet altijd even veilig voelde. De buurt omschreef hij als een diverse buurt, waar veel gebeurde. Zo vertelde hij dat er voor zijn huis dagelijks mannen jointjes aan het draaien waren. Dit gaf hem een onveilig gevoel. Ondanks alle problematiek die er in zijn wijk gebeurde en die hem op het verkeerde pad had kunnen brengen, is Bollebof goed terechtgekomen en is hij nu een rolmodel voor jongeren.

Bollebof heeft inmiddels een gezin en is naast een succesvol rapper, ook mbo instructeur en jongerencoach bij Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk. In zijn functie als jongerencoach praat hij met studenten en begeleidt en motiveert hij hen in soms lastige situaties.

Groepsdruk

Het verhaal van Bollebof gaf studenten tijdens de collegetour een opening om het onderwerp veiligheid ook op zichzelf te betrekken. Daarnaast prikkelde presentator Karim Amghar zowel de studenten, als Bollebof door hen dilemma’s voor te leggen en vragen te stellen als: ‘Waarom doen mensen wat ze doen?’. Een student antwoordde hierop: ‘Groepsdruk speelt een belangrijke rol in het leven van jongeren. Dat maakt dat ik onder druk van vrienden ook wel eens dingen heb gedaan, die niet goed zijn.’

Bescherming kun je kopen, veiligheid niet

Een van de dilemma’s dat het gesprek tussen Bollebof en de studenten goed op gang bracht: ‘Wat heb je liever? Je niet veilig voelen, maar wel oneindig veel geld hebben of je veilig voelen en een modaal inkomen hebben?’. Bollebof koos voor het tweede. Een student voegde hieraan toe: ‘Bescherming kun je kopen, maar veiligheid niet.’ Daarop vroeg een van de andere studenten: ‘Ben jij rijk?’ Als antwoord hierop haalde Bollebof het voorbeeld aan van een legendarisch interview waarin Bob Marley dezelfde vraag werd gesteld: ‘My richness is life, forever’.

Na afloop vertelden de studenten dat zij het gesprek met Bollebof en Karim heel interessant vonden. Ze vonden het vooral leuk om met een bekend persoon te praten over een onderwerp wat dichtbij hen staat.

Nog de gehele week organiseert Albeda activiteiten in het kader van de Nationale week van de veiligheid. Zo worden medewerkers en studenten bijvoorbeeld elke dag in het kader van veiligheid over een andere onderwerp geïnformeerd, waaronder cybercriminaliteit en veiligheid en privacy.