Rotterdam,
14
oktober
2020
|
10:34
Europe/Amsterdam

Studenten opleiding Onderwijsassistent helpen Albeda-vakantieschool!

De Albeda vakantie-zomerschool biedt extra steun aan studenten die moeite hebben met bepaalde onderdelen van de lesstof. Het gaat om Albeda-studenten van alle niveaus bol of bbl. Zij kunnen zich vrijwillig opgeven voor de zomerschool en krijgen dan de mogelijkheid om extra tijd te besteden aan vakken zoals Nederlands en rekenen. In sommige gevallen worden ze ook via de opleiding aangemeld. Op die manier proberen we te voorkomen dat de studenten uitvallen. Deze zomer werden er ook lessen gegeven door studenten van de opleiding Onderwijsassistent van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk. En met succes, want de organisatie wil ook in de herfstvakantie graag weer hulp van deze studenten.

Proef inzet opleiding Onderwijsassistent

De inzet van studenten Onderwijsassistent (OA) deze zomer in het ‘vakantiedocententeam’, was een proef. Tot nu toe werden hiervoor ‘zzp-docenten’ of studenten van TU Delft ingezet. De onderwijsassistenten in opleiding kregen hiermee de kans om in de vakantie meer werkervaring op te doen. Een ervaring die zij ook kunnen meenemen in het portfolio van hun opleiding.

Steuntje in de rug

“Vaak zijn de studenten die naar de zomerschool komen, gemotiveerde studenten die wel willen, maar nog een steuntje in de rug nodig hebben. Dat is heel prettig lesgeven! We hebben daarom gelukkig genoeg vakdocenten die bereid zijn om deze studenten te helpen. De proef om daarnaast ook onze eigen studenten van de opleiding Onderwijsassistent in te zetten, is heel goed bevallen! De vakdocent begeleidde de ‘OA studenten’ op afstand en samen evalueerden zij de dag. Je zag de onderwijsassistenten groeien in hun rol om voor de klas te staan. We willen hier zeker mee door!”, aldus Sophie Vrieze , projectleider Zomer-Vakantieschool 2020.

Onze onderwijsassistenten vertellen

Natasja en Emilia zijn twee onderwijsassistenten in opleiding, die geholpen hebben tijdens de zomerschool. “Ik heb als onderwijsassistent ondersteund bij het vak Nederlands. Ik vond de eerste dag hectisch, ook omdat ik toen nog alleen voor de klas stond. Daarna heb ik samen met een andere Albeda-studente samengewerkt. Zij nam voor een groot deel de lessen op zich en ik ondersteunde haar daarbij. Ik heb er veel van geleerd, bijvoorbeeld dat voor een klas staan met leerlingen van mijn leeftijd, juist niet bij mij past. Ik ben daar iets te onzeker voor. Daarom weet ik nu zeker dat de basisschool mijn plek is!”, vertelt Natasja.

Emilia: “Toen ik de oproep voor de zomerschool las, dacht ik meteen ‘Dat ga ik doen!’. Het leek mij heel interessant om ook ervaring op te doen met lesgeven aan studenten, in plaats van met alleen kinderen in het basisonderwijs. Ook het geven van Nederlandse les sprak mij aan. Mijn taak was om de vakdocent te ondersteunen en af en toe uitleg te geven. Uiteindelijk heb ik zelf twee weken voor de klas gestaan en zelf Nederlandse les gegeven!

In het begin vond ik het wel spannend om als 18-jarige voor een klas te staan met studenten die een stuk ouder zijn dan ik. Daarom heb ik eerst veel met de studenten gelezen. Dat was ook een belangrijk onderdeel van de lesstof (niveau 1 en 2). In de tweede week gaf ik ‘echt’ les, aan niveau 3 en 4 en daar heb ik van genoten! Ik heb van alles met ze behandeld. Door de zomerschool heb ik geleerd hoe je zelf een klas ‘draait’, dat studenten dingen anders interpreteren dan jij, maar ook hoe je een band met elkaar opbouwt en hoe belangrijk en bijzonder dat is. Nu weet ik dat ik dit werk echt heel leuk vind. Ik wil hierna ook mijn bevoegdheid Nederlands halen!“.

Herfstvakantieschool

Het succes van de zomerschool krijgt in de herfst al een vervolg. De herfstvakantieschool is vooral bedoeld voor studenten die faalangst hebben, examenvrees, ernstig dyslectisch zijn, dyscalculie hebben en voor studenten die nog maar pas in Nederland zijn. Ook dan doen we een beroep op de ‘skills’ van de studenten van de opleiding Onderwijsassistent!