Rotterdam,
22
november
2017
|
20:27
Europe/Amsterdam

Studenten laten van zich horen; zeg nee tegen kindermishandeling!

Op donderdag 21 november hebben ruim 800 studenten een duidelijke vuist gemaakt tegen kindermishandeling tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Studenten van verschillende mbo-scholen in Nederland kwamen bijeen op de Erasmus Universiteit voor de kinderrechtenconferentie organiseert door Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk in samenwerking met Stichting STERK. Op dezelfde dag liepen studenten mee in een estafettemars en debatteerden ze met onder andere professionals.

Conferentie
De dag begon in de collegezaal van de Erasmus Universiteit, waar studenten met veel aandacht luisterden naar de verschillende sprekers. Erasmus-directeur Kristel Baele en Albeda-voorzitter Ron Kooren openden de conferentie, waarna meerdere gastsprekers het woord kregen. Zo vertelde motivational speaker Danny Dijkhuizen, bekend onder zijn artiestennaam ‘Flinke Jongen’, zijn indrukwekkende levensverhaal. Hij gaf de studenten mee dat de negatieve dingen uit het verleden niet persé een rem hoeven te zijn voor de toekomst. Na zijn optreden kreeg Sjieka van Rooijen, directrice van Stichting STERK, het woord. Samen met twee studenten vertelde zij hoe belangrijk de aandacht voor kindermishandeling is. Als afsluiter gaf Professor Ramón Lindauer, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, een college. Tijdens dit college vertelde hij over de oorzaken en de gevolgen van mishandeling. Na dit college gingen de studenten uiteen naar de workshop van hun voorkeur.

‘’Meer dan een blauwe plek’’
De Albeda-studenten, die deze conferentie mede hebben georganiseerd, vinden het belangrijk dat studenten meer te weten komen over kindermishandeling. ‘’Het is belangrijk dat voor dit probleem aandacht is. Mensen denken alleen een blauwe plek te zien, maar daar kan veel meer achter zitten. Studenten weten misschien niet hoe ze kindermishandeling moeten herkennen, dus het is goed dat ze hier aanwezig zijn.’’ Ook de studenten waren erg te spreken over de conferentie. ‘’Kinderen horen in een normale situatie op te groeien, en niet in aanraking komen met welke vorm van mishandeling dan ook. Als je deze verhalen hoort en je kan er vervolgens zelf iets aan doen, dan is het natuurlijk belangrijk dat we dat ook daadwerkelijk doen’’, aldus een student Onderwijsassistent van mbo-Rijnland.

Estafettemars
Op dezelfde dag liepen ruim 250 studenten een estafettemars door de binnenstad van Rotterdam. Vanaf het stadhuis liepen studenten in een lange stoet naar de Arminiuskerk, als protest tegen kindermishandeling. Wethouder Sven de Langen van Onderwijs, Jeugd en Zorg gaf het startsein en ontving 52 rozen. De rozen staan symbool voor elke week dat er een kind overlijdt aan de gevolgen van mishandeling. Na de mars kwamen de studenten aan bij Arminiuskerk, waar ze in debat gingen met deskundigen.

In debat
Theatermaker Sharif Noël opende het debat met een indrukwekkend stuk over zijn jeugd. Vervolgens introduceerde presentator Manu van Kersbergen de panelleden voor het debat. Kees van de Burg, Andrea Kolijn, Yvonne Knijnenburg, Reinier Lagerwerf en Sharif Noël vertelden hun kijk op de stellingen en antwoorden op de vragen en meningen van de studenten. Het debat bestond uit twee rondes, elke ronde had twee stellingen. Deze stellingen zorgden voor goede en eerlijke discussies tussen de studenten en de panelleden. Tussen de twee rondes door bracht Sevgi, een prachtig nummer. In de tweede ronde werden de studenten steeds actiever, dit leidde ook weer tot mooie discussies. Als afsluiting van het debat kreeg ook Sjieka van Rooijen 52 rozen, als dank voor haar inzet met Stichting STERK. Na het optreden van ‘’Ook leuk’’ kwam er een officieel einde aan deze dag. De studenten hebben duidelijk laten merken dat zij nee zeggen tegen kindermishandeling.