Rotterdam,
22
september
2017
|
11:59
Europe/Amsterdam

Studenten krijgen inspirerend lees- en literatuuronderwijs bij Albeda

ROTTERDAM – Op 21 september 2017 vond bij Albeda de mini-conferentie ‘Alles uit de (boeken)kast’ plaats. Mbo- studenten ervoeren hoe leuk en nuttig lezen is. Docenten kregen tools voor het geven van inspirerend taalonderwijs. De conferentie komt voort uit de samenwerking tussen Albeda en Passionate Bulkboek waarmee door middel van taal- en literatuurprojecten het leesplezier en de taalontwikkeling wordt bevorderd. Albeda is hiermee het eerste mbo dat het lezen van literatuur onder haar studenten bevordert.

Tijdens de conferentie werd tevens de eerste ‘Albeda-leeshoek’ onthuld. Onderdeel van de leeshoek is een boekenkast vol boeken, die door medewerkers van Albeda zijn geschonken. Studenten kunnen hier een boek uitpakken en weer terugzetten als het gelezen is. De komende weken worden er nog negen leeshoeken met gratis boeken geopend, verspreid over verschillende locaties van Albeda.

Leesplezier en taalontwikkeling
De leeshoeken en conferentie komen voort uit de samenwerking tussen Albeda en Passionate Bulkboek. Door middel van taal- en literatuurprojecten worden het leesplezier en de taalontwikkeling bevorderd. Een voorbeeld hiervan is het project ‘Er was eens’. Hierbij worden verhalenwedstrijden in de klas georganiseerd. Uit de reactie van deelnemers blijkt dit een verfrissende en effectieve manier te zijn om studenten met taal om te laten gaan. Student Jeremy van Eck won met zijn verhaal een van de edities van de verhalenwedstrijd. Jeremy: “Ik heb lezen altijd wel leuk gevonden. Met name de boeken van Stephen King lees ik graag. Zelf een verhaal schrijven is alleen wel heel wat anders! Het is een heel spannend verhaal geworden, een thriller. Ik had nooit gedacht dat ik zou winnen. Maar ben daar natuurlijk wel erg blij mee.”

Doorstroom hbo
Veel beginnende hbo-studenten in grote steden hebben een achterstand in taal, waardoor de hogescholen zich vaak genoodzaakt zien met speciale taalprogramma’s het niveau omhoog te krikken. Door de verschillende taal- en literatuurprojecten worden studenten van Albeda op een aansprekende manier voorbereid op examens spreken, het voeren van gesprekken, lezen en schrijven. Hierdoor dragen de projecten bij aan het verhogen van het taalniveau van de mbo-studenten, wat een eventuele doorstroom van mbo naar hbo vergemakkelijkt.

Literatuurprojecten Nederlands én Engels
Albeda heeft samen met Passionate Bulkboek een lessencyclus en kant-en-klaar lespakket voor studenten en docenten ontwikkeld. De literatuurprojecten zijn in deze cyclus zowel voor de lessen Nederlands als Engels en worden gedurende het hele schooljaar aangeboden.

Over Albeda

Albeda is een interconfessioneel en intercultureel regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving, met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.