Rotterdam,
14
oktober
2021
|
15:28
Europe/Amsterdam

Studenten en docenten in actie tijdens de week van de voedselbank

Van maandag 11 tot vrijdag 15 oktober 2021 is het de week van de voedselbank. Om de voedselbank in Capelle aan den IJssel te helpen heeft team Pedagogisch werk/ Onderwijsassistent van Albeda locatie Prins Alexanderlaan, een inzamelingsactie opgezet.

Lesprogramma

Gedurende de hele week helpen studenten en docenten van alle opleidingen op locatie Prins Alexanderlaan de voedselbank door food & non-food producten mee te nemen naar school en die in te zamelen. Ook in de lesprogramma’s wordt er aandacht besteed aan de week van de voedselbank en aan armoede. De studieloopbaanbegeleiders (slb’ers) doen dit onder andere door met de studenten tijdens de les de nieuwe documentaire te bekijken ‘Er is genoeg’ van documentairemaker Pim Giel. Na de les gaan zij hierover klassikaal in gesprek.

Verborgen armoede en schaamte

Documentairemaker Pim Giel volgde in ‘Er is genoeg’ 2,5 jaar lang 5 mensen in armoede. De documentaire gaat over verborgen armoede en schaamte, maar ook over de eigen kracht en de trots van mensen die in armoede leven. Juist door de oplossingen te laten, zijn de hoofdpersonen die Pim volgt inspiratiebronnen voor lotgenoten én hulpverleners.

Het klassikaal bekijken van de film levert de nodige reacties op. De documentaire is grotendeels in Rotterdam gefilmd. Dit maakt het nog relevanter voor onze studenten. Door het gezamenlijk bekijken van de film voelde een van de studenten zich ook vrij om openlijk over haar situatie te praten.

Foute keuzes

Als gevolg van foute keuzes gemaakt in haar jeugd, zit een van de studenten pedagogisch werk in de schuldsanering en gaat ze nu elke week naar de voedselbank. Door de voedselbank komt ze beter rond. Als kind kwam ze daar ook met haar moeder. Dat maakte het voor haar extra lastig om zelf hulp te zoeken. Daarvoor heeft ze eerst haar schaamte moeten overwinnen.

Ze beseft ook hoe zwaar het is voor kinderen in gezinnen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Als ze straks zelf moeder is, wil ze dat haar kinderen graag besparen. Daarom is ze blij dat ze al op jonge leeftijd de schuldsanering is ingegaan, want nu kan ze na haar studie met een schone lei beginnen.

Ondanks dat ze zelf gebruik moet maken van de voedselbank, doet ze zelf ook mee aan de inzamelingsactie. Als kind vond ze het een feestje als er eens iets echt lekkers bij zat, daarom stopte ze speciaal voor kinderen, chips in een van de kratten voor de voedselbank.

Bekijk de documentaire

De documentaire van Pim Giel is te zien op YouTube: Documentaire 'Er is genoeg'.