Rotterdam,
21
mei
2019
|
15:38
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda op stadhuis in debat over Europese Verkiezingen

Op 20 mei debatteerden Albedastudenten van de opleidingen Dienstverlening zorg & welzijn en Marketing & Communicatie op het stadhuis met kandidaten voor de Europese Verkiezingen. Gepassioneerd gingen de studenten samen met studenten van Zadkine en leden van de jongerenraad Young010, in discussie met de politici over onder andere het migratiebeleid, nepnieuws en het belang voor studenten om stage te lopen in het buitenland. De 40 studenten zijn voorbereid op het debat door hun docenten burgerschap en medewerkers van LOKAAL Rotterdam, een stichting die is opgericht om de afstand tussen Rotterdammers en de gemeentepolitiek te verkleinen.

Berichtgeving door RTV Rijnmond
Het debat was live te volgen op RTV Rijnmond en ook vooraf en achteraf heeft de omroep er uitgebreid aandacht aan besteed. Bekijk hier het uitgebreide verslag van het debat, waarin de volgende onderwerpen worden besproken:

  • De stemgerechtigde leeftijd moet worden verlaagd naar 16 jaar
  • De Europese Unie moet verantwoordelijkheid nemen en meer vluchtelingen opnemen
  • Verspreiding van nepnieuws
  • Mbo-studenten moeten verplicht stage lopen in het buitenland

Bekijk hier de uitzending ‘Studenten Albeda krijgen training over Europese Verkiezingen’.

Politiek hoeft niet ver weg te zijn
De studenten maakten deel uit van twee debatklassen, die gevormd zijn na lessen in het kader van het vak burgerschap, waaraan meer dan 350 jongeren deelnamen. Tijdens het lesprogramma ‘Durf te denken’ kregen ze te horen waar Europa over gaat en hoe de verkiezingen werken. Ze oefenden in het luisteren naar elkaar, het onder woorden brengen van eigen gedachten, kritisch denken en debatvaardigheden. Na afloop ontvingen alle studenten van stichting LOKAAL een certificaat.

Ahmet Dikbas, docent burgerschap bij de opleiding Dienstverlening zorg & welzijn – niveau 2 is tevreden over de lessen en trots op zijn studenten: “De praktijk is toch de beste leermeester. Als je op een goede manier aandacht besteed aan een taai onderwerp als de Europese verkiezingen, dan blijkt dat je de studenten wel kunt interesseren en dat politiek niet zo ver weg is. Het maakt me trots als ik dan een van de studenten tijdens het debat over het migratiebeleid hoor zeggen: ‘Stop met die moeilijke woorden. Het gaat hier over mensen. Dat moet voorop staan!’

Bekijk hier ook het artikel en de foto’s van stichting LOKAAL: ‘Jongeren stelen de show tijdens verkiezingsdebat Europa.