Rotterdam,
04
maart
2021
|
13:25
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda Horecacollege leren een heerlijk potje koken en schenken de dis aan goede doelen

Artikel uit AD d.d. 3 maart 2021: Marcel Potters

Ervaring opdoen als horecastudent en tegelijk mensen die het moeilijk hebben ‘n lekkere hap voorschotelen. Dat is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen BrewDog Outpost Rotterdam - een initiatief van bar-restaurant Thoms - en Albeda. Het enthousiasme onder afnemers is groot, met onder andere Aafje en het Ronald McDonald Huis als ‘klanten’.

"Zoals iedereen weet, is de horeca een van de zwaarst getroffen branches’’, luidt de toelichting. ,,Wat ook betekent dat horecastudenten moeite hebben bij het vinden van een geschikte stage. Daarom werken Albeda en BrewDog samen.’’

Steuntje
Door iedere dag 40 tot 50 maaltijden te bereiden, worden Rotterdammers geholpen die door de coronacrisis een steuntje in de rug kunnen gebruiken. ,,Zoals dak- en thuislozen, ouderen in verzorgingshuizen, jongeren in instellingen en mensen die het niet al te breed hebben’’, zo wordt opgesomd. De studenten vertonen hun kookkunsten en tillen die naar een nog hoger plan, en vinden zo een prima bestemming voor hun smakelijke dissen.,,Wij als studenten hebben verschillende taken. De ene dag draaien we gehaktballen in de keuken, of leren we mayonaise maken. De andere dag bellen we zoveel mogelijk goede doelen om onze maaltijden te kunnen doneren. Daarnaast volgen we onder andere bier-, wijn- en bedieningsworkshops om zo voldoende vaardigheden af te kunnen tekenen.’’

Uitzicht
Het mes snijdt zo aan meerdere kanten. De mensen die het lastig hebben, kunnen rekenen op een smakelijke prak, de studenten doen volop ervaring op én houden zo uitzicht op een leuke, toekomstige baan. Om zoveel mogelijk hulp te kunnen bieden, doen de partijen een oproep aan instellingen of organisaties die graag willen meesmikkelen van het dagelijkse, overheerlijke aanbod. Zij kunnen zich melden op [email protected]. Bedrijfsleider Samantha Krebbers van Thoms voegt eraan toe dat naar aanleiding van het bericht op AD.nl inmiddels meerdere potentiële afnemers van zo'n niet te versmaden diner zich hebben gemeld. ,,We willen deze actie nu uitbreiden, van 50 naar 100 studenten. En wie weet inspireert het andere branches om ook op een creatieve manier studenten hun stage te laten lopen. En wellicht kunnen leveranciers zich ook aansluiten. Bijvoorbeeld een groenteboer die ons een kratje uien schenkt. Maken wij daar lekkere soep van.’’

Crowdfundactie
Om de kosten van dit unieke project te kunnen dekken, is er een crowdfundactie gestart. ,,Want nu het zo'n succes aan het worden is, redden we het niet met het budget dat we hebben. Met extra hulp, kunnen we nog meer mensen blij maken.’’