Rotterdam,
20
mei
2019
|
11:17
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda Horecacollege bezochten Rungis: de grootste versmarkt van Europa

Voor de tweede keer dit schooljaar organiseerde Albeda Horecacollege een gezamenlijke excursie. Na een succesvolle eerste excursie naar de wildfabriek in Apeldoorn, schreven horeca-studenten zich nu in voor een excursie naar de grootste versmarkt van Europa: Rungis, vlakbij Parijs.

In samenwerking met Groothandel HANOS werd deze unieke excursie georganiseerd. Dinsdagavond 14 mei vertrokken studenten en docenten met de bus richting Parijs, waar om 4:00 uur in de ochtend drie gidsen klaarstonden om de groep over het enorme terrein rond te leiden. Studenten bekeken met veel interesse de vele soorten vis, vlees, kaas groenten en fruit.

Rungis is een enorme markt van 254 ha met heel veel vershallen. Daarnaast heeft deze kleine stad een eigen afvalverwerkingsbedrijf, politiebureau, brandweer, restaurants en een ijsblokjesfabriek. Tijdens de nachtelijke uren wisselen vele verse producten van eigenaren. Rungis telt 1200 bedrijven, 12.000 werknemers en dagelijks komen 5000 kopers over de vloer. Al deze producten vinden hun weg naar de groothandel en horeca. Uiteindelijk dus ook in in onze schoolrestaurants, waar onze studenten met veel zorg mooie gerechten van bereiden.

Na een typisch Frans ontbijt vertrok de bus richting Lille naar de kaasfabriek Hennart Freres Carvin. Het bedrijf is gespecialiseerd in het rijpen van Franse kazen. Na een rondleiding en een proeverij keerden onze leergierige studenten met een hoofd boordevol nieuwe inzichten weer huiswaarts.