Rotterdam,
16
april
2020
|
16:22
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda hebben bij leerwerkplaats Un1ek touwtjes in eigen handen

Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk en Un1ek zijn al jaren partners in het opleiden van pedagogisch medewerkers van de toekomst. Beide organisaties introduceerden vorig jaar met de ‘leerwerkplaats bij IKC Het Spectrum’ een meer aansprekende manier van opleiden, die beter aansluit bij de praktijk. 23 eerstejaars studenten van de Albeda-locatie Vlaardingen lopen hier twee dagen stage en krijgen één dag les. De nieuwe aanpak houdt in dat studenten direct als professional worden benaderd. Ze krijgen veel verantwoordelijkheid en vertrouwen. En het werkt. Onlangs werd het 1-jarig bestaan van de leerwerkplaats gevierd met taart.

Het kwartje valt eerder

Onderwijsleider Korine Gilijamse, licht het succes toe: “De mate waarin de studenten verantwoordelijkheid nemen in het vergroten van hun eigen kwaliteit en deskundigheid is enorm toegenomen. Ze weten vaak precies wat ze willen leren en hebben nu al de beroepshouding van een derdejaars. Het kwartje valt eerder.”

Brittney, tweedejaars student pedagogisch medewerker kinderopvang, zegt het zo: ‘Wij zijn verantwoordelijk voor ons eigen leerproces. De docent kauwt niet meer alles voor. Jij wilt een diploma, dus ben jij ervoor verantwoordelijk dat je doet wat nodig is.’

Lees meer in het artikel in het Rotterdams Onderwijs Magazine.