Rotterdam,
24
juni
2021
|
09:38
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda Danscollege schitterden op Eurovisie Songfestival. Lees hun ervaringen.

Voor een flink aantal aantal studenten van Albeda was het Eurovisie Songfestival een hele belevenis. Zeker de studenten van Albeda Danscollege hebben ervan genoten om weer op het podium te staan.

De professionele dansers
Dat Albeda Danscollege al jaren succesvolle dansers aflevert bleek ook nu weer. De professionele ESF 2021 dancecrew bestond onder andere uit vijf Albeda-alumni en uit drie Albedastudenten.

Gijs Leurs en Bengt Rangé, beiden laatstejaars student van Albeda Danscollege, werden na een pittige auditie gevraagd om mee te dansen met de professionele dansers. Kian Mebius deed auditie als stand-in, maar werd vanwege zijn indrukwekkende auditie door de organisatie gevraagd om ook deel te nemen aan de professionals. Albeda Danscollege is vanzelfsprekend supertrots op dit trio.

Kian: “ We hebben meegedanst in de openingsacts van alle drie de dagen, bij de act met de BMX’er, bij Davina Michel en in de clip met Afro Jack, op de Erasmusbrug. Daarnaast mocht ik meedoen met de filmpjes van de oud-deelnemers van San Marina en Griekenland. Dit was echt groot, ik ben erg blij dat ik het heb meegemaakt. Door mijn deelname heb ik weer veel contacten kunnen leggen en tussen de repetities door al weer andere opdrachten gekregen.”

Bengt: “Voor de voorbereiding was veel tijd uitgetrokken. We zijn in februari al gestart met de repetities. Telkens met twee weken pauze, voor het geval iemand Corona zou krijgen. Ik vond het echt super dat we zoveel repetitietijd kregen, dan kun je echt letten op details. Normaal gesproken leren we de choreografie binnen een dag.”

Gijs, Bengt en Kian studeren dit jaar af en gaan aan de slag als professioneel danser. Bengt: “Dit staat supergoed op je cv. Mensen zien toch dat je aan zo’n groot evenement hebt meegewerkt. En we hebben natuurlijk veel contacten opgedaan. Ik ben echt blij dat we dit hebben mogen meemaken.”

De stand-ins
Veertien dansstudenten kregen na succesvolle audities een prachtige stageplek als stand-in tijdens de voorbereidingen.Sem van Velthoven is derdejaars student bij Albeda Danscollege. “Na de audities hoorde ik dat ik mee mocht doen als stand-in. Het was behoorlijk indrukwekkend. Sowieso was het vet om weer lekker op een podium te staan. Het is zo groot allemaal, echt overweldigend. We moesten allemaal acht acts uit ons hoofd leren. We moesten de hele act nadoen. Dus soms deed je de playback van de lead-zanger, of soms deed je de dans. Bij de act van Duitsland was ik bijvoorbeeld de leadzanger. We hebben heel veel complimenten van de producenten gekregen. Ze vertelden ons dat ze in jaren niet zulke goede stand-ins hadden gehad. Ik ben echt supertrots en ben blij dat ik mee mocht doen. Ik heb er veel van geleerd en heb er ook goede contacten aan over gehouden. We hebben ook nog meegedaan in de clip van Afro Jack, dus we waren ook nog te zien in de liveshow. Tijdens de liveshow konden we in de greenroom zitten, gewoon tussen de artiesten.”

Michaela Nova zit in het laatste jaar van de opleiding. Ook Michaela kijkt tevreden terug. “Ik vond het sowieso al heel goed nieuws dat Rotterdamse studenten audities konden doen. Bij dit soort evenementen denken ze niet altijd aan ons. Dan vragen ze grote namen of studenten van commerciële dansopleidingen.” Terwijl ze haar verhaal doet is ze bezig met het maken van decorstukken, ze is al weer druk bezig met de repetities en voorbereidingen van de examenvoorstellingen. Na haar examen gaat ze aan de slag als allround danser. “Het Eurovisie Songfestival staat natuurlijk heel goed op mijn cv. Het is goed geweest voor mijn netwerk. Ook op die manier ga ik er nog veel plezier van hebben.”

De Rotterdam Drag Show
Noor Snaterse, Whitney van der Linden, Chynouk Gefferie en Kyomi Tsang waren te zien op Eurovision Village Video Tower bij The Rotterdam Drag Show. Een heel spektakel. De studentes dansten met zes prominenten uit de Nederlandse dragwereld tijdens de grootste dragshow in Europa.

Studenten Muzikant/Producer
Twee studenten van de opleiding Muzikant/Producer, Cody Zwier en Jeremy Garcia, zijn normaal gesproken bezig met het maken van eigen muziek. Maar ook zij waren geselecteerd als stand-ins voor de performende acts. Ze repeteerden samen met de andere zangers en dansers de acts voor alle deelnemende artiesten. “We hebben gerepeteerd met de televisie-crew, zodat die alvast de juiste invalshoeken en camera angles konden bepalen voordat de 'echte acts' kwamen. We hebben alles bij elkaar de acts van 41 landen tot in detail voorbereid. Hierdoor werden vooraf, voor de deelnemende landen, allerlei artistieke aspecten tot in de puntjes geregeld. Echt super om mee te mogen doen aan zo’n groot evenement.” 

Heb je niet gekeken en ben je benieuwd naar onze dansers?

Bekijk dan de filmpjes.
Davina Michelle - The Power Of Water - Interval Act - Eurovision 2021 - YouTube
Intervalact Afrojack, Wulf en Glennis Grace - Music Binds Us | Grand Final | Eurovision 2021 - YouTube
Ahmad Joudeh & Dez Maarsen - Close encounters of a special kind - Interval Act - Eurovision 2021 - YouTube