Rotterdam,
26
november
2019
|
10:46
Europe/Amsterdam

Studenten Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk zetten kinderrechten op de kaart

Tijdens de landelijke Week tegen Kindermishandeling (18 t/m 24 november) hebben studenten van de opleiding Sociaal werker een topprestatie geleverd. In het kader van het project STRONG - Supporting the Rights of New Generations – organiseerden zij de mbo-kinderrechtenconferentie op de Erasmus Universiteit, een estafettemars en een debat in de Arminiuskerk. Ze hebben samen met andere mbo-studenten van onder andere opleidingen van Albeda Zorgcollege, laten zien dat zij als toekomstige professionals, opkomen voor de Rechten van het Kind en dat slachtoffers van mishandeling er niet alleen voor staan. Binnen Albeda wordt hier ook aandacht aan besteed middels de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.

Student Melinda: “Ik heb deze week heel veel informatie gekregen, die ik nu al kan gebruiken, tijdens mijn stage bijvoorbeeld. Je wordt je opeens veel bewuster van dingen. Wat is nou precies kindermishandeling, hoe kun je dat signaleren, maar ook wat je in zo’n situatie als professional kunt en moet doen.”

Levensverhaal Danny tijdens kinderrechtenconferentie

De STRONG mbo-kinderrechtenconferentie werd op 20 november georganiseerd voor laatstejaars mbo-studenten (19-25 jaar) uit heel Nederland. De Erasmus Universiteit was opnieuw de locatie waar de conferentie, alweer voor de zevende keer plaatsvond. De presentatie van de dag was in handen van Manu van Kersbergen en Gyzlene Kramer. Augeo directeur Marielle Dekker en Danny Dijkhuizen (alias Flinke jongen) verzorgden samen de keynote. Marielle prikkelde de geesten met theoretische uitleg over kindermishandeling en de traumatische gevolgen daarvan voor kinderen. Danny raakte met zijn levensverhaal de harten van de 1.100 aanwezige studenten. Ademloos luisterden zij naar zijn heftige, maar vooral ook inspirerende verhaal. Kippenvel toen hij uit eigen ervaring vertelde hoe hij ondanks de heftige gebeurtenissen in zijn jeugd nu zo sterk in het leven staat.

Donayra, student opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker: “Het levensverhaal van Danny heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Hij vertelde bijvoorbeeld hoe belangrijk het was dat zijn meester in groep 8 hem weer vertrouwen gaf. Dat deed hij door duidelijk te laten merken dat het gedrag van Danny losstond van wie hij als persoon is en dat zijn verhaal niet bepaalt wie hij is. Dat is ook iets wat wij als toekomstige professionals mee moeten nemen, iemand handelt uit zijn emoties, gedrag is niet wie de persoon is. Door Danny’s verhaal kun je je veel beter inleven. Je wordt in zijn verhaal gezogen. Onderzoek, tekst en boeken maken je niet zo bewust.”

Verdiepende colleges en workshops

Daarna volgde een ronde met verdiepende colleges van onder andere:

  • Professor Tessa Roseboom over de eerste 1.000 dagen van een mensenleven;
  • Associate professor Lex Wijnroks over signaleren en bespreekbaar maken van kindermishandeling in het primair onderwijs;
  • Stans Goudsmit de kinderombudsman van Rotterdam.

Samen met een tal van andere deskundigen en organisaties zetten zij met hun inleidingen, colleges en workshops studenten aan het denken én aan het werk. Ze leerden hoe je een veilige omgeving maakt voor kinderen in hun eigen vakgebied (kinderopvang, basisonderwijs, maatschappelijke zorg, verpleging, wijkwerk).

Tijdens de slotmanifestatie gaven studenten van Albeda Danscollege een indrukwekkende dansvoorstelling. De mbo Kinderrechten Award 2019 werd uitgereikt aan twee studenten Pedagogisch werk van het Koning Willem 1 College in den Bosch voor hun innovatieve plan, en voormalig stadsdichter Derek Otte sloot op indrukwekkende wijze de conferentie af.

Estafettemars en debat

Op 22 november gaf Judith Bokhove, wethouder Mobiliteit, jeugd en taal van gemeente Rotterdam het startsein voor de mars vanaf het Stadhuisplein in Rotterdam. Zo’n 600 Albedastudenten liepen samen met docenten en belangstellenden richting debatcentrum Arminius. Na een indrukwekkende performance van theatermaker Sharif Abdoelhak gingen de studenten onder de bezielende leiding van Manu van Kersbergen in de Arminiuskerk in debat met professionals, politici en ervaringsdeskundigen. Respectvol werd met elkaar gediscussieerd over de stellingen:

  • Als je je kind niet financieel kunt onderhouden, moet je geen kinderen nemen.
  • Zijn er genoeg alternatieven voor de pedagogische tik in de opvoeding?

In het panel zaten: Zora Bourik (projectcoördinator buurtaanpak ‘Veilig opgroeien’), Jan-Dirk Sprokkereef (directeur Nationaal programma huiselijk geweld en kindermishandeling), Jeany Dirkzwager (senior beleidsadviseur Maatschappelijke ontwikkeling, Jeugdbescherming & Veiligheid van de gemeente Rotterdam) en ervaringsdeskundige Sharif Abdoelhak.

De sfeer tijdens het debat was uitstekend, helemaal toen student Daan en docent Jared het lied ‘Elke stap’ van Lloyd ten gehore brachten.

Enkele quotes uit het debat:

  • Stress in een gezin is zeer schadelijk voor kinderen
  • It takes a village to raise a child
  • Hulp zoeken en vragen om hulp is belangrijk, ook aan elkaar
  • Er gaan veel dingen goed in de hulpverlening, maar nog teveel dingen niet goed…
  • Zorg dat je een goed netwerk om je heen hebt
  • Het opvoeden van een kind vereist maatwerk
  • Er moeten grenzen worden gesteld
  • Als je eerlijk bent krijg je heel veel vrijheid

De activiteiten in deze waardevolle week werden georganiseerd in samenwerking met STERK (Stichting Estafettemars voor de Rechten van het Kind), debatcentrum Arminius en de Erasmus Universiteit (de Erasmus Sustainability Hub en het Wetenschapsknooppunt EUR).

Gedurende de week waren er schoolmaatschappelijk werkers en zorgdocenten aanwezig, die direct in gesprek gingen met studenten die diep geraakt waren door de inhoud van het programma. Ook in de avond en in het weekend konden de studenten bij hen terecht.

Project STRONG genomineerd voor Rotterdamse Kinderrechten Award

Op 18 november opende de gemeente Rotterdam de Week tegen Kindermishandeling 2019 met het uitreiken van de Rotterdamse Kinderrechten Award. De gemeente zet daarmee een individu en organisatie in het zonnetje, die met hun initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 t/m 18 jaar. Een vakkundige jury nomineerde in oktober uit de vele ingezonden initiatieven, Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk met het project STRONG. Bekijk hier het artikel.

Meer informatie

Bekijk hier de foto’s van deze inspirerende week.

Ga voor meer informatie over de mbo-kinderrechtenconferentie, de estafettemars en het debat naar: www.albeda.nl/strong.