Rotterdam,
11
mei
2021
|
11:30
Europe/Amsterdam

Student Robin Frings als sign dancer op het Eurovisie Songfestival

In één jaar tijd van de coronacrisis naar een optreden bij 538, om vervolgens te mogen sign dancen bij het Eurovisie Songfestival. Robin Frings vertegenwoordigt dit jaar maar liefst vier landen op het Eurovisie Songfestival, welke plaatsvindt van 18 t/m 22 mei in Rotterdam. Niet met een knallend optreden op het podium, maar aan de zijlijn met een niet minder belangrijke toevoeging. Robin vertaalt namelijk als ‘sign dancer’ deze vier landen in gebarentaal. Een prachtige kans voor de ambitieuze student maatschappelijke zorg!

Al op jonge leeftijd werd Robin Frings na een hersenvliesontsteking doof. Een heftige operatie volgde waarbij hij een speciaal implantaat en bijbehorend gehoorapparaat kreeg. Na deze operatie kon Robin zichzelf, omgevingsgeluiden en ook muziek weer beter horen.

Gebarentaal als moedertaal
Robin ging tijdens zijn basisschooljaren naar een dovenschool in Zoetermeer. Daar leerde hij de fijne kneepjes van gebarentaal. “Gebarentaal is mijn moedertaal”, vertelt Robin. Na de middelbare school ging hij naar het mbo. Na zijn eerste opleiding vond hij een leuke baan in de zorg als persoonlijke begeleider met en voor dove en slechthorende mensen, wat hij met veel plezier doet. Dit doet hij in combinatie met de studie Maatschappelijke zorg bij Albeda Zorgcollege.

Wereld zonder jou
“Vorig jaar maart toen corona op kwam zetten overleed mijn opa. Ik besloot toen om samen met een bekende muziekproducer, Mirjam Stolk, een speciaal nummer te maken. In gebaren heb ik toen het nummer ‘Wereld zonder jou’ vertolkt. Dit was mijn allereerste ervaring met sign dancing”. De opgenomen video hiervan werd vervolgens 1000’en keren bekeken en leidde tot een optreden van Robin samen met rapper Pjotr, afgelopen december bij Radio 538.

Eurovisie Songfestival
Hierna ging het snel. Robins naamsbekendheid groeide en begin maart werd hij gevraagd door AVROTROS en NPO om bij het team sign dancing voor het Eurovisie Songfestival te komen. “Sign dancing is de vertaling van muziek naar gebaren, door gebruik te maken van emotie en mimiek. Je danst een beetje mee, maar niet teveel want dan kunnen mensen de gebaren niet goed meer volgen.”, vertelt Robin.

Binnen twee weken bereidde Robin de vertaling voor van de vier liedjes van de landen Portugal, Georgië, Oostenrijk en België. Hij vertelt enthousiast: “Op 18 mei doet België mee en op 20 mei ook de drie resterende landen. Als één of meer van deze liedjes doorgaan naar de finale dan mag ik ook de sign dancing verzorgen tijdens de live shows!”

Een mooi voordeel van corona
“Het is best een gek idee dat de coronaperiode me zoiets moois heeft gebracht.” vindt Robin. “Aan de andere kant is het mooi om te zien dat het Eurovisie Songfestival in Nederland dit jaar extra aandacht aan gebarentaal besteed. Inmiddels weet iedereen namelijk wat gebarentaal is door de persconferenties over de coronamaatregelen.”

Robin vertelt verder dat hij op dit moment in zijn derde jaar zit van de bbl-opleiding Maatschappelijke zorg bij Albeda Zorgcollege. Daarnaast werkt hij 24 uur in de zorg en dat blijft hij doen. “Dit is écht mijn passie en ik vind het geweldig om te doen. Wanneer de concerten en festivals deze zomer weer wat meer mogen plaatsvinden wil ik sign dancing zeker als hobby en bijbaan blijven doen. Ik krijg er zoveel energie voor terug!”

Lees ook Robins interview met RTV Rijnmond

Robin volgen? Dat kan via social media: @robinfrings.