Rotterdam,
09
december
2021
|
15:56
Europe/Amsterdam

Student Albeda Startcollege schrijft boek over haar bijzondere leven

Lena Sukhoviy, student Albeda Startcollege, volgt een NT2-opleiding (Nederlands als tweede taal) op de Baljuwstraat. Ze is 43 jaar en woont nu 17 jaar in Nederland. Lena is zelfstandig ondernemer, zij geeft advies over ziekteverzuim en arbeidsconflicten. Daarnaast werkt zij als vertaler van Engels naar Russisch.

Lena woonde met haar ouders en jongere zusje in Tsjernobyl, toen zij zeven jaar was vond daar de grote kernramp plaats. Alles heeft het gezin achter moeten laten en ze hebben een nieuw leven moeten opstarten. Daar heeft Lena een boek over geschreven.

Ik kon niet stoppen met schrijven

Lena vertelt: “Ik heb al meer boeken geschreven, dit is het tweede boek wat ik in het Nederlands heb geschreven en uitgegeven. De zoon van mijn vriendin heeft een documentaire gemaakt over Tsjernobyl ‘De egel’ en ik heb daar aan meegewerkt. Mensen in mijn omgeving gingen nadat ze de film hadden gezien, vragen aan mij stellen over mijn verleden. En afgelopen jaar had ik door corona ineens tijd over. Toen heb ik besloten om over mijn verhaal een boek te schrijven. Dat ging heel rap. Ik kon bijna niet stoppen met schrijven. In twee maanden had ik het verhaal af. Het verhaal gaat over mijn leven, met alle ups en downs en de impact die Tsjernobyl op mijn leven heeft gehad. Ik wilde altijd terug naar mijn oude huis in Tsjernobyl, ik wilde terug naar de plek waar mijn ‘eerste’ wortels liggen en mijn verleden ervaren. Ik had het gevoel dat ik daar een groot deel van mezelf ben kwijt geraakt. Toen ik de kans kreeg om terug te gaan, zag ik dat er niets meer was, en ontdekte ik hoe het zat met mijn gevoel mijn wortels te zijn verloren.

Omschakelen en aanpassen

Toen het mij niet lukte om juf te worden in Oekraïne moest ik iets anders gaan doen en ben ik lasser geworden. Daarna ben ik gaan studeren en heb ik de studie metaalbewerking op de universiteit gevolgd. Daarna ben ik de opleiding Commerciële economie op het hbo gaan studeren. Zo was ik breed georiënteerd en kon ik overal aan de slag. In Nederland werd mijn diploma gewaardeerd op mbo 4 niveau. Dat vond ik niet terecht en werd boos. Ik heb mij toen aangemeld bij de Hogeschool Rotterdam en heb daar de opleiding Bedrijfseconomie gedaan. Omschakelen en aanpassen, dat is wat ik altijd heb gedaan.

Mijn toekomst zie ik positief en vol vertrouwen tegemoet. Het liefst wil ik alles uit mezelf en het leven halen. Met mijn boek wil ik mensen inspireren en motiveren. Ingrijpende gebeurtenissen vormen je en kun je omzetten naar iets positiefs. Dat heb ik ook gedaan in mijn leven.

Er zijn al ruim 400 exemplaren verkocht van mijn boek: ‘Het meisje zonder wortels’. Het is te koop bij verschillende boekhandels en BOL.com of bij mij te bestellen.”