Rotterdam,
29
november
2022
|
17:50
Europe/Amsterdam

Stop geweld tegen vrouwen! Studenten Albeda Zorgcollege Vlaardingen spreken zich uit.

Orange the World is de internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Tussen 25 november en 10 december vinden er wereldwijd vele activiteiten plaats. Binnen Albeda had het programmabureau Strategie en Gelijke kansen (team Next) dit jaar een mooie samenwerking met Albeda Zorgcollege. Maar liefst vier klassen (opleiding Dienstverlening en Maatschappelijke zorg) gingen met elkaar in gesprek over uitlopende onderwerpen binnen dit thema.

Onder leiding van stichting Confro gingen de studenten over de streep binnen de veiligheid van hun eigen klas. Er werden vragen gesteld als “Wie ontvangt er wel eens (ongevraagd) een dickpick?” en “Voel jij je wel eens onveilig op straat?”. Op de laatste vraag ging iedereen(!) over de streep en kwamen er veel heftige feiten op tafel. Zo had nagenoeg elke studente straatintimidatie meegemaakt en vertelde de docent dat zij gemiddeld één keer per week op straat werd nageroepen of werd nagefloten. Daarnaast hadden meerdere studenten meegemaakt dat ze wel eens tot hun huis zijn gevolgd door een onbekende man.

Hoe lastig het is als slachtoffer van huiselijk geweld om een gewelddadige partner te verlaten vertelde ook één van de studenten: “In het begin denk je dat het de ideale partner is want hij is lief en doet alles voor je. Daarna langzaam maakt hij je afhankelijker door te zeggen dat vrienden slecht over je praten achter je rug, hij verbiedt je om te gaan met bepaalde mensen of om het huis uit te gaan. Langzaam maar zeker ben je afhankelijk van hem en heeft hij je van de wereld geïsoleerd. Je hebt het niet door omdat het in zulke kleine stapjes gaat.” Ze gaf als tip mee om echt de tijd te nemen iemand te leren kennen en niet meteen grote stappen te zetten omdat je zo verliefd bent zoals samenwonen of zwanger worden.

Voor meer informatie over Orange the World kan je contact opnemen met Maaike Scholtes I projectleider inclusie & diversiteit team Next I [email protected]. Orange the World is onderdeel van de strategische programma’s van Albeda. Voor meer informatie over deze programma’s kun je contact opnemen met Gyzlene Kramer-Zeroual | programmadirecteur Strategie en Externe Betrekkingen | [email protected]