Rotterdam,
15
juli
2019
|
16:11
Europe/Amsterdam

Statushouders maken goede kans op werk door waardevol samenwerkingstraject GIT Automotive

GIT Automotive is een geïntegreerd traject van werk, beroepsopleiding autotechniek en extra taalondersteuning. Bij dit traject wordt niet gewacht totdat statushouders een bepaald taalniveau hebben om de stap naar werk en/of scholing te kunnen zetten, maar worden de drie componenten tegelijkertijd ingezet om hun positie op de arbeidsmarkt te verstevigen en te verduurzamen. Om dit traject tot een succes te maken werken diverse partijen samen: werkgevers, de gemeente Rotterdam, het LeerWerkLoket, NexTechnician, Capabel en Albeda. De eerste groep is op 12 juni gestart. Op woensdag 26 juni brachten fractiemedewerkers van D’66, PvdA, Groen Links, VVD, de strategisch adviseur Werk en Inkomen en de politiek assistent van wethouder Moti een bezoek aan Albeda Startcollege op de Sportlaan.

Arbeidscontract

De deelnemers starten met een voortraject van drie maanden waarbij een aantal basisvaardigheden autotechniek wordt bijgebracht. Daarnaast lopen zij stage bij de toekomstige werkgever. Aan het eind van de drie maanden krijgen de deelnemers een arbeidscontract. Ze werken dan vier dagen per week en volgen nog een één dag een beroepsopleiding met extra Nederlands. Het is de opzet dat de deelnemers na een jaar hun arbeidscontract continueren en doorstromen naar de opleiding Mobiliteit niveau 2.

Enthousiast
Tijdens het bezoek begeleidden de deelnemers de gasten in de praktijkruimte en lieten hen zien wat zij leren in de praktijklessen. Daarna volgde een gastles over de nieuwste snufjes van de BMW, Peugeot en een Scania truck. De gastlessen werden verzorgd door de toekomstige werkgevers Breeman, Scania en Blaauwendaal. De genodigden en de deelnemers hadden ruimschoots de gelegenheid om elkaar vragen te stellen over het traject, het belang daarvan en de motivatie van deelnemers en werkgevers om aan dit traject mee te doen. De politici waren enthousiast over het traject en waren zowel onder de indruk van de gedrevenheid van de deelnemers als de unieke samenwerking om deze Rotterdammers te scholen en aan het werk te krijgen.