Rotterdam,
28
maart
2022
|
16:36
Europe/Amsterdam

Stationsplein Rotterdam en Veerplein Vlaardingen omgetoverd tot mbo-straten

Op donderdag 24 maart zijn het Vlaardingse Veerplein en het Rotterdams Stationsplein door Albeda omgetoverd tot mbo-straten: een straat bomvol leuke en zinvolle activiteiten die de relevantie en diversiteit van het mbo laten zien. In Vlaardingen onthulde Onderwijswethouder Jacky Silos, samen met student Joanne, het speciaal gemaakte straatnaambord en in Rotterdam deed Albeda-woordvoerder Frans Roozen hetzelfde, samen met studenten Daniël, Chiara, Gerard en Jade. Het openen van mbo-straten door het hele land is een initiatief van de MBO Raad. Ook in Den Bosch, Oss en Hengelo werden op deze dag mbo-straten geopend.

Mega belangrijk onderwijs
Albeda-studenten van verschillende colleges waren aanwezig om te laten zien en vertellen waarvoor zij worden opgeleid en welke kwaliteiten zij in huis hebben. Bezoekers namen deel aan oud Hollandse spelletjes, konden hun nagels laten lakken of lieten zich trakteren op Vlaardingse IJzerkoekjes. Deze koekjes waren gemaakt door Joanne Elbers van de opleiding Patisserie. Zij doet op 31 maart en 1 april mee aan de nationale mbo-kampioenschappen Patissier, bij Skills The Finals in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook waren er in Vlaardingen studenten aanwezig van de Food Innovation Academie (FIA), die vertelden over food-opleidingen van de FIA.

In Rotterdam gingen studenten van Albeda @work, International business studies, International event and marketing studies, Sociaal werker en oud-mbo-ambassadeurs Jade van der Burgh en Gerard Matabaro in gesprek met voorbijgangers. Op de vraag waarom het mbo zo belangrijk is, antwoordde Jade: “Mbo is mega belangrijk onderwijs! Want zonder praktijkmensen staan we nergens. Deze dag geeft een goed beeld van wat het mbo is en wat de studenten allemaal kunnen!”

‘Mbo-straat maakt het mbo zichtbaar’
Landelijk Ambassadeur mbo Louise Babel heeft zich bij haar verkiezing tot doel gesteld om de kwaliteiten van opgeleide vakmensen aan heel Nederland te laten zien. “Een mbo-straat maakt het mbo zichtbaar. De horeca-ondernemingen, opticiens, kappers, bloemisten en winkeliers brengen elk winkelgebied in Nederland tot leven dankzij de inzet van mbo’ers die hier aan het werk zijn. Dat mag gezien worden! De meeste mensen weten niet dat er achter de gevels van al die winkels en ondernemingen mbo’ers werken die ervoor zorgen dat onze maatschappij blijft draaien. Met de mbo-straat wil ik als ambassadeur laten zien hoeveel invloed het mbo heeft op ons dagelijks leven. En ik hoop dat dit pas het begin is en dat volgend jaar iedere Nederlandse gemeente een mbo-straat opent samen met de scholen, studenten en leerbedrijven!”

Bekijk hier het fotoalbum en de video van deze dag op het Rotterdamse Stationsplein.

Bekijk hier het fotoalbum van deze dag op het Veerplein in Vlaardingen.​​​​​​​

Beluister hier het interview met docente Bernadette Bax met Omroep Vlaardingen (interview start na 15 minuten).