Rotterdam,
19
januari
2021
|
10:05
Europe/Amsterdam

Regionale campagne voor meer stageplaatsen in het mbo

Vandaag start onder meer via www.stage010.nl een campagne waarin bedrijven in de regio Rijnmond worden opgeroepen stageplekken aan te bieden aan mbo-studenten. Veel stageplekken zijn door de coronacrisis in de afgelopen tijd weggevallen: ruim 4.000 mbo-studenten zijn momenteel dringend opzoek naar een stageplek.

De campagne is een initiatief van mbo-opleiders Albeda, Zadkine, STC en Techniek College Rotterdam samen met Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), de gemeente Rotterdam en de werkgeversorganisaties MKB Rotterdam Rijnmond en VNO-NCW Rotterdam. De komende weken worden werkgevers actief benaderd om stageplekken te bieden aan mbo-studenten uit de regio Rijnmond.

De initiatiefnemers vragen om geschikte stageplekken om zo de enthousiaste mbo-talenten te helpen in hun verdere ontwikkeling. Voor mbo-studenten is leren in de praktijk namelijk een cruciaal onderdeel van hun opleiding om zo hun vak te leren. Momenteel is de grootste stijging van de tekorten met name in functies als verpleegkundige individuele gezondheidszorg, mbo-verpleegkundige, helpende zorg & welzijn, (assistent) verkoper, expert IT & devices, kok, medewerker, coördinator of manager in (haven) logistiek, leidinggevende travel en hospitality, assistent constructie, juridisch administratief medewerker en sport & bewegingsleider. Jaarlijks starten in de regio Rijnmond 20.000 mbo-studenten in februari aan hun stage.

Stage010.nlOp de campagnewebsite www.stage010.nl vinden bedrijven informatie over de actie en de mogelijkheden en voorwaarden die er voor bedrijven zijn om stageplekken aan te kunnen bieden. Om een mbo-student te plaatsen, is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat het bedrijf een erkend leerbedrijf is. Ook worden erkende leerbedrijven opgeroepen om hun beschikbaarheid te verruimen.

"Geen jongeren aan de kant, geen stage onbenut! Laten we ervoor zorgen dat ook deze generatie door kan leren!” Ron Kooren, voorzitter college van bestuur Albeda en bestuurder VNO-NCW Rotterdam-Rijnmond.

"Ook binnen de gemeente Rotterdam proberen we zoveel mogelijk stageplekken voor Rotterdamse studenten te creëren. Ik roep werkgevers in de stad en regio op om ons voorbeeld te volgen. Er is een groot tekort aan stageplaatsen. Help alsjeblieft mee! Studenten van nu zijn de werknemers van de toekomst!” Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme).

“De beste werknemers hebben eerst stage gelopen bij die ondernemers, je weet wat je in huis haalt en je leert elkaar echt kennen! Dit is één van de voordelen van het bieden van een stageplek, naast natuurlijk de maatschappelijke bijdrage.” Pieter van Klaveren, voorzitter MKB Rotterdam Rijnmond.

Albeda

Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.