Rotterdam,
16
oktober
2018
|
14:19
Europe/Amsterdam

Persbericht: Honderden mbo-studenten door heel Nederland komen in actie voor vluchtelingen

Rotterdam - 11 ROC’s door heel Nederland hebben samen met Sheltersuit de handen ineen geslagen om deze winter 3000 vluchtelingen op Lesbos, in Sarajevo en Duinkerke warm te houden. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’. Sheltersuit start daarom een actie om 3000 Sheltersuits gefinancierd te krijgen voor de kerst. De Sheltersuits (jassen die ook als slaapzak dienen) worden uitgedeeld aan kinderen en kwetsbare ouderen.

Op 18 en 19 oktober gaan alle ROC modestudenten in heel Nederland aan de slag om Sheltersuits te fabriceren. Modeontwerper Omar Munie, voormalig schaatskampioen Erben Wennemars, politica Jetta Kleinsma en MBO Raad voorzitter Ton Heerts verrichten de kick-off van de actie. Ook modestudenten van Albeda doen deze week mee aan de actie. Op 18 oktober is het maken van de Sheltersuits onderdeel van de Albeda Goede Doelen Dag.

Primeur: Alle ROC’s bundelen hun krachten
Nog nooit eerder hebben alle ROC’s van één opleiding hun krachten gebundeld. Honderden studenten van de mode-opleidingen krijgen hierdoor de kans twee dagen lang hun kennis in praktijk te brengen. De studenten werken hiervoor samen, net als in een echte textielfabriek. Alle scholen bij elkaar produceren 3000 tassen, waardoor de 3000 Sheltersuits nog deze winter uitgedeeld kunnen worden.

Tranen in hun ogen
Ter voorbereiding op de actie heeft modeontwerper en oprichter van Sheltersuit, Bas Timmer, de afgelopen twee weken op alle ROC’s een ‘inspiratiessessie’ met de studenten gedaan. Bas vertelde over zijn werk als modeontwerper voor een goed doel, met staande ovaties en tranen in de ogen als gevolg. “Omdat ons werk zo dicht bij mode en textiel staat, raakt het de studenten enorm. Het is bijzonder om te zien hoe de leerlingen zich willen inzetten voor dit project. Uiteindelijk begint onze toekomst bij de jeugd.” Maar niet alleen vanwege hun vakgebied zijn de studenten geraakt. “Tijdens de inspiratiesessies kwam ik erachter dat er veel studenten zijn die zelf gevlucht zijn voor de oorlog uit Syrië. Ik werd door hen persoonlijk bedankt met tranen in hun ogen. De emoties die er vrijkwamen, hun openheid naar mij, maar vooral de hoop die zij door ons initiatief kregen, raakte mij enorm.” aldus Bas Timmer.

Kick-off donatiecampagne Sheltersuit: 3000 vluchtelingen warmte geven
De actie op 18 en 19 oktober is de landelijke kick-off van de campagne van Sheltersuit. Met deze donatiecampagne wil Sheltersuit de aandacht vestigen op de duizenden vluchtelingen die langs de grenzen van Europa vastzitten en de winter dienen te overleven zonder enige bescherming of dak boven hun hoofd. Het leed is ondraaglijk: kinderen zijn getraumatiseerd, raken hun ouders kwijt of bezwijken zelfs aan de gevolgen van de omstandigheden waarin ze verkeren. Met name het gebrek aan ruimte en beschutting kost mensenlevens. Mensenrechtenorganisaties luiden de noodklok: de situatie is ‘onhoudbaar’ en ‘mensonwaardig’. Overheden doen niet genoeg. Daarom wil Sheltersuit 3000 kinderen en kwetsbare volwassenen in Europa helpen de vrieskou te overleven met een Sheltersuit. Beginnende bij Duinkerke, Sarajevo en op Lesbos.

Sheltersuit is volledig afhankelijk van giften van donateurs, bedrijven, instellingen en particuliere fondsen. De donatiecampagne loopt van 18 oktober tot en met de kerst.

“Wereldwijd worden miljoenen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Tegelijkertijd produceert de textielindustrie miljoenen kledingstukken waarvan er dagelijks velen in de verbrandingsoven belanden. En toch kunnen we de mensen niet warm houden. Dat vind ik de omgekeerde wereld. Wij vinden dat iedereen bescherming verdient. Daarom maken wij Sheltersuits, gebruiken wij onze onderneming ter inspiratie en bieden wij een oplossing voor mensen in nood. Wij zijn mensen die mensen helpen. Om ons doel te behalen, hopen we heel Nederland in beweging te krijgen.” zegt modeontwerper en oprichter van Sheltersuit Bas Timmer.

Help mee: Doneer een Sheltersuit of deel dit bericht
Met deze actie hopen we heel Nederland bewust te maken van de onmenselijke situatie in onze Europese achtertuin. Daarom willen we aan iedereen vragen onze noodoproep te verspreiden: help mee 3000 kinderen en kwetsbare ouderen de winter te overleven en ga naar www.sheltersuit.com om donateur te worden.

Prestaties Sheltersuit: 3000 mensen warm, mensen aan het werk en een Dutch Design Award
Een Sheltersuit is een duurzame jas waaraan een slaapzak geritst kan worden waarmee iemand beschermd is tegen barre weersomstandigheden. Het product is water- en winddicht en wordt o.a. geproduceerd door voormalige vluchtelingen in Nederland. Sheltersuit helpt hen daardoor aan werk. In drie jaar tijd heeft Sheltersuit meer dan 3000 daklozen en vluchtelingen warm kunnen houden met een Sheltersuit en zijn 15 mensen ge(re-)integreert en in dienst bij Sheltersuit. Verder zijn er inmiddels 100 vrijwilligers actief.

De beweging die de Sheltersuit teweeg weet te brengen heeft in 2017 de Dutch Design Award en in 2018 de German Design Award opgeleverd.

Sheltersuit is volledig afhankelijk van giften van donateurs, bedrijven, instellingen en particuliere fondsen. Sheltersuit wordt gesteund door Start Foundation, Rabobank Foundation, Stichting DOEN, TenCate Outdoor Fabrics, COATS en 3M.

Hoe Sheltersuit is ontstaan
Toen de vader van een goede vriend op straat overleed door onderkoeling, voelde Bas dat hij iets moest doen. Hij vond dat niemand zo’n afschuwelijk lot verdiende. Om meer daklozen te beschermen tegen de kou, ontwierp hij de eerste Sheltersuit.

“Toen de vader van een vriend op straat overleed, moest ik van mezelf in actie komen. Het voelde niet meer goed om warme kleding te maken en die voor veel geld te verkopen, terwijl er mensen zijn die zichzelf niet kunnen beschermen omdat ze geen geld hebben voor beschermende kleding.” Oprichter van Sheltersuit, Bas Timmer.

Albeda

Albeda is een interconfessioneel en intercultureel regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.