Rotterdam,
11
juni
2020
|
11:40
Europe/Amsterdam

Opleiding Pedagogisch medewerker onwijs leuk!

Nadia van der Steen is eerstejaars studente van de opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker, niveau 4 op de locatie Rosestraat van Albeda. Zij steekt haar enthousiasme voor de opleiding niet onder stoelen of banken:
“De opleiding is onwijs leuk, de begeleiding heel goed en de kans op een baan groot. Ze zoeken overal pedagogisch medewerkers. Ik kan deze opleiding iedereen aanraden!”

Nadia weet waarover zij praat. Na de middelbare school meteen een passende vervolgopleiding kiezen, is niet altijd vanzelfsprekend. Nadia koos eerst voor een opleiding in de havenlogistiek en vervolgens voor een opleiding tot doktersassistent. Stapje voor stapje leerde ze om toch haar hart te volgen. Je doet het voor jezelf“Het is best lastig een opleiding te kiezen. Ik ben naar open dagen geweest om te kijken, maar je moet ook gewoon je gevoel volgen. Samen met een vriend of vriendin een opleiding volgen, lijkt makkelijker, maar je doet dit echt voor jezelf! Ik wilde altijd al de zorg in en met kinderen werken en ben dat uiteindelijk pas op mijn 21ste gaan doen. Ik had dus al klaar kunnen zijn met school, als ik meteen had gekozen wat ik zelf leuk vond.”

De opleiding Pedagogisch medewerker

“Waarom ik uiteindelijk deze opleiding gekozen heb? De opleiding pedagogisch medewerker past bij mij, omdat ik erg zorgzaam ben. Ik ben dol op kinderen en ik wil graag weten hoe sommige dingen in elkaar steken, bijvoorbeeld waarom een kind op een bepaalde manier denkt en doet. Het leukste vind ik daarom de inhoudelijke vakken, waarin de ontwikkeling van kinderen centraal staat. Ook vind ik het fijn dat je al na 10 weken op stage gaat. Zo kun je alles wat je leert op school, heel snel toepassen in de praktijk.

Pittig begin

“Ik vond het eerste jaar van de opleiding best pittig! Vanaf het begin ben ik er voor de volle 100 procent voor gegaan. Dat zie ik nu, aan het einde van het schooljaar, gelukkig ook terug in mijn resultaten. De stagedagen zijn wel even wennen. Je loopt meteen 8 uur op een dag mee en dat hakt er de eerste paar weken best wel even in. In het begin vond ik het ook lastig om een balans te vinden tussen school, stage, mijn bijbaan en ontspanning, maar dat is ook een kwestie van wennen!”

Goede begeleiding en veel afwisseling

“Heel bijzonder aan deze opleiding vind ik de begeleiding. De docenten staan altijd voor je klaar, helpen als dat nodig is en geven je graag feedback. Ze zorgen ook voor de nodige afwisseling. De lessen bestaan uit filmpjes, het spelen van ‘Kahoots!’, oefentoetsen, praktijklessen, activiteiten en je kunt ook lekker zelfstandig werken.”

Online onderwijs en stage

“Sinds half maart krijg ik thuis online les. Het was even een knop omzetten, maar vanuit de opleiding wordt er alles aan gedaan om het ons zo makkelijk mogelijk te maken. Ik vind het fijn om thuis aan school te werken, maar ik mis de contacten met mijn klasgenoten. Gelukkig ben ik vanaf 14 mei terug op mijn stageplaats. Het is even wennen, omdat er ook daar natuurlijk veel veranderingen zijn door de coronacrisis, maar ik ben heel blij dat stagelopen weer kan. Na mijn studie wil ik als medisch pedagogisch medewerker aan de slag in een ziekenhuis. Daarvoor ga ik zeker nog een aanvullende opleiding volgen.”

Pluis de website uit!

“Mijn tip voor leerlingen die nog twijfelen tussen een aantal opleidingen of scholen, ‘Ga over elke opleiding lezen!’. Ik heb de websites van drie scholen volledig uitgeplozen en uiteindelijk voor Albeda gekozen, omdat ik me daar goed bij voelde.”