Rotterdam,
23
maart
2022
|
09:57
Europe/Amsterdam

Opening bibliotheek voor en door studenten Baljuwstraat Albeda Startcollege

Op 21 maart, Wereld Poëziedag, is in de brasserie van de Baljuwstraat een heuse bibliotheek geopend. Studenten van het Albeda Startcollege hadden in een enquête aangegeven dat een rustige plek om te lezen fijn zou zijn. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. De werkgroep leesbevordering, een onderdeel van het project “MijnBaljuw” heeft een plan gemaakt. Samen hebben docenten, studenten en facilitair medewerkers de bibliotheek vorm gegeven. Boekenkasten zijn gemaakt, de boeken zijn in overleg met studenten aangeschaft, de styling is door onze studenten verzorgd, er is door studenten meegedacht over hoe de registratie van de boeken wordt gedaan. Er is leerplaats erkenning aangevraagd zodat de bibliotheek als bpv-plek kan fungeren. Het wordt niet alleen een plek om te lezen, maar ook om elkaar te ontmoeten, om (taal)spellen met elkaar te doen en om de Wereld Poëziedag vorm te geven. Een ruimte om te groeien, te ontwikkelen en te ontdekken.

Het meisje zonder wortels
Lena Sukhoviy, oud-student Taal & Inburgering en schrijfster van het boek ‘Het meisje zonder wortels’ knipte officieel het lint door. Lena woonde in Tsjernobyl en moest met haar gezin van de een op de andere dag het huis en verlaten. De impact die dit op haar heeft gehad heeft zij beschreven. Lena vertelde de aanwezigen dat de geschiedenis zich nu herhaalt, er zijn weer vele mensen op de vlucht.” Ook onder deze aanwezigen zijn er mensen die alles hebben moeten achterlaten en in Nederland opnieuw zijn begonnen. Je weet dat je een huis hebt maar je weet nooit of dat vanzelfsprekend is. Ik hoop dat jullie je huis blijven behouden en wens jullie veel leesplezier.”

Verbinding
Directeur Albeda Startcollege Jack de Jong was vol lof over de samenwerking van alle partijen. “MijnBaljuw is een project van verbinding tussen iedereen in dit gebouw. Het is fijn om samen te werken, te leren en met elkaar iets moois neer te zetten. Ik ben trots op dit team dat veel werk heeft verzet en connectie heeft gemaakt met de Rotterdamse leeszaal, Centrale Bibliotheek Rotterdam en zelfs moeders van collega`s hebben ingezet om boeken te kaften.”

Na het officiële gedeelte werden de gasten getrakteerd door de studenten met muziek en een hapje en een drankje. De boekenkast werd door iedereen bekeken en er werd een partij schaak gespeeld.

Hier vind je meer informatie over “MijnBaljuw” en hier de foto`s van de opening.