Rotterdam,
07
december
2021
|
11:52
Europe/Amsterdam

Ontwikkel jezelf én ontdek je passie bij de opleiding Onderwijsassistent

Maria Jurado is een oud-student van onze opleiding Onderwijsassistent. Nu is ze aan de slag als stagiaire in opleiding tot docent Engels bij Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk, locatie Prins Alexanderlaan. Ze vertelt hoe zij tijdens de opleiding haar passie vond.

Van 4 havo naar mbo-niveau 4

Ik heb de opleiding Onderwijsassistent afgerond en ben nu bezig met de opleiding tot leraar Engels tweedegraads. De opleiding voor onderwijsassistente koos ik omdat ik op dat moment de overstap moest maken van 4 havo naar mbo-niveau 4. Ik wist toen zelf nog niet zo goed welke richting ik op wilde gaan. Niet zo gek, want ik was natuurlijk pas 17. Het kwam vooral door mijn zus dat ik hiervoor koos. Zij vond toen al dat ik goed ben met kinderen. Ik had op dat moment al wel een passie voor het vak Engels, maar nog geen idee wat ik daarmee wilde doen.

Van passie naar passie

Uiteindelijk merkte ik door mijn opleiding tot onderwijsassistente dat ik het heel leuk vind om voor de klas te staan en om lesstof uit te leggen aan leerlingen. Ik bleek ook inderdaad goed met de kinderen overweg te kunnen en de ontwikkeling van kinderen vind ik heel interessant! Nadat ik mijn mbo-opleiding had afgerond, was het voor mij duidelijk dat ik een nieuwe passie had gevonden; het lesgeven! Die nieuwe passie kon ik heel mooi combineren met mijn ‘oude’ passie voor het vak Engels. Vandaar dat ik nu de lerarenopleiding Engels volg.

Zelfverzekerd de praktijk in

Ik ben begonnen met deze studie, omdat ik graag wilde doorstuderen. Ik zag de opleiding Onderwijsassistent als een tussenstap om door te stromen naar het hbo en de universiteit. Rond het tweede jaar van de opleiding besefte ik hoe mooi en hoe leuk ik het docentschap vind! In dat tweede jaar heb ik ook veel stage gelopen. Door van het begin tot aan het einde van het schooljaar stage te lopen, kreeg ik een goede indruk van de praktijk. Ik heb veel gezien, gehoord en meegemaakt. Heel leerzaam én het maakt dat ik nu sterker in mijn schoenen sta. Die zelfverzekerdheid neem ik ook mee naar de ‘werkvloer’ en in mijn vervolgopleiding. De opleiding Onderwijsassistent heeft dus echt bijgedragen aan mijn ontwikkeling.

Lesplannen en casussen

De opleiding Onderwijsassistent is een goede voorbereiding op wat er in de praktijk gebeurt. Ik heb veel lesplannen gemaakt en casussen besproken en geanalyseerd. Dat biedt een goede basis om verder te komen. Leuk aan mijn beroep vind ik nieuwe activiteiten bedenken en uitvoeren, maar het allerleukste vind ik dat je de ontwikkeling meemaakt van een leerling of een student. Als zij een ‘aha!-momentje ‘hebben na een uitleg van mij, dan weet ik dat ik mijn beroep goed heb uitgevoerd.

Frisse ideeën en activerende activiteiten

In het begin van de opleiding vond ik de stages het lastigste, omdat ik dat nog nooit eerder had gedaan. Uiteindelijk werd dat juist het leukste en leerzaamste onderdeel van mijn opleiding. Ik heb door het vele stage lopen ook een goede band kunnen ontwikkelen met zowel collega’s als leerlingen. Daarnaast vond ik dat de docenten van de opleiding Onderwijsassistent vaak frisse ideeën hadden en activerende activiteiten deden tijdens de lessen, die ik zelf ook weer kon gebruiken in de praktijk!

Impact en zelfvertrouwen

Als ik terugkijk op de opleiding, ben ik erg tevreden. Daar is mijn blik op de toekomst begonnen. Aan de start van de opleiding had ik geen idee van de impact ervan. Uiteindelijk heb ik door de opleiding veel zelfvertrouwen gekregen en heb ik kennisgemaakt met het vak docent. En dat heeft weer invloed gehad op de keuze voor mijn vervolgstudie!