Rotterdam,
16
februari
2021
|
14:04
Europe/Amsterdam

Nieuw onderwijs bij opleiding Sociaal werker: zeven leefgebieden centraal

Het werkveld sociaal werk is breed. Dat is mooi, want daardoor hebben studenten na hun afstuderen meer kans op een baan. Het zorgt er ook voor dat het niet altijd voor iedereen duidelijk is wat je met de opleiding Sociaal werker kunt gaan doen. Daarom staan sinds dit schooljaar de zeven leefgebieden van de beroepsgroep centraal in de opleiding. Door deze nieuwe lesmethode krijgen studenten vanaf de start van hun opleiding een goed beeld van de mogelijkheden die de opleiding biedt. Studenten en docenten zijn enthousiast. Lees hieronder meer over de methode en bekijk de filmpjes.

Wat past bij de student

Tijdens de opleiding staan de zeven leefgebieden centraal in het handelen als aankomend sociaal werker. Het gaat om de volgende zeven leefgebieden; Financiën, Wonen & leefbaarheid, Werk, opleiding & activiteiten, Sociale relaties, Lichamelijke gezondheid, Psychische gezondheid en Zingeving. In het eerste halfjaar van de opleiding wordt er iedere twee weken ingezoomd op een leefgebied. Studenten onderzoeken dan wat dit leefgebied voor henzelf en andere mensen betekent. Ze leren de rol van het sociaal werk hierbij en welke kennis, competenties en vaardigheden hiervoor nodig zijn. Studenten zien en ervaren daardoor al in het eerste half jaar van de opleiding waar je allemaal terecht kunt als sociaal werker en wat het beste bij hen past.

Na dit half jaar bekijken de studenten de leefgebieden vanuit het eigen handelen in de beroepspraktijk. Op stage en in projecten leren de studenten vaardigheden om vanuit de leefgebieden de vraag naar ondersteuning te begrijpen. Daarnaast zien ze ook hoe dit werkt in de organisaties uit de beroepspraktijk. Hierdoor ervaren aankomend sociaal werkers waar en hoe ze hun kennis, vaardigheden en competenties breed in kunnen zetten, zowel binnen als buiten het werkveld sociaal werk.

Enthousiaste studenten en docenten

Studenten:
"Doordat we elke 2 weken een ander leefgebied behandelen, krijg ik een beter overzicht en inzicht in mijn studievoortgang."
"Ik krijg door de lessen een goed beeld van hoe ik iemand kan helpen en dat geeft mij voldoening."

Docenten:
"Studenten leren meteen methodisch te werken en de vraag van de cliënt in kaart te brengen."
"We leren studenten naar de persoon te kijken en tegelijkertijd vanuit alle leefgebieden naar de problematiek te kijken."
"Kennis van de zeven leefgebieden geeft studenten een hele goede en brede basis om na een half jaar op stage te gaan."

Bekijk de filmpjes

In de korte film hieronder wordt aan de hand van het nieuwe zeven leefgebiedenmodel uitgelegd wat de studenten van onze opleiding Sociaal werker leren en waar ze straks allemaal aan de slag kunnen. Deze korte film geeft een goede indruk, maar in de langere versie gaan we nog dieper in op het zeven leefgebiedenmodel.