Rotterdam,
06
oktober
2021
|
13:22
Europe/Amsterdam

Mohamed is niet weg te slaan bij Albeda Startcollege

Met regelmaat komt Mohamed op bezoek bij zijn oude leermeester Piet Gijbels van het Albeda Startcollege. Mohamed heeft de Internationale schakelklas (ISK) gevolgd en is na deze opleiding gaan werken bij IHC te Kinderdijk.

Kansen en mogelijkheden
Mohamed 21 jaar, heeft een goede band met leermeester Piet, “Piet heeft mij heel veel geleerd, ik mocht na de les doorwerken en soms kwam ik ook eerder naar school om aan werkstukken verder te werken. Niet alleen was ik bezig met houtbewerking maar ook met metaaltechniek en elektra. Bij het Albeda Startcollege kreeg ik de kans en mogelijkheid om dit te leren. Ik kom graag nog terug op school, de deur staat altijd open.

Ik ben nu drie jaar in Nederland, ik ben uit Syrië gevlucht samen met mijn moeder, broertje en zusje. We hebben in een azc in Harderwijk gewoond en daarna kregen we een huis aangeboden in Spijkenisse. Drie jaar geleden ben ik gestart met ISK en daar kreeg ik vijf dagen les, vooral Nederlandse taallessen. Ik wilde zo graag Nederlands leren dat ik na school naar de bibliotheek ging om daar verder te studeren. Ik leerde dan vooral Nederlands maar ook elektrotechniek. Agnes Olsthoorn van ISK heeft mij geholpen bij het vinden van een bbl-opleiding nadat ik mijn diploma had behaald. Ik wilde graag met mijn handen werken en in de techniek. Bij Royal IHC mocht ik komen werken, ik maak hier onderdelen voor scheepspompen van baggerschepen en vind dat geweldig. Ik werk nu vier dagen en één dag per week volg ik de opleiding Verspaner bij het Techniek College Rotterdam. Als ik dit diploma heb behaald dan krijg ik een vast contract aangeboden bij IHC.”

Trots
Piet Gijbels is trots op zijn oud-student Mohamed, “als je ziet wat hij nu maakt bij IHC, dat is echt heel goed, hij is al verder dan studenten die op niveau 3 werken. Hij is ontzettend leergierig en een harde werker. Mohamed heeft een computergestuurde draaibank die niet werkte, opnieuw gereviseerd en het programma aangepast, dat is toch prachtig! Mohamed is een gewilde werknemer, hij heeft al tweemaal opslag gehad. Hij is vriendelijk, beleefd en ontzettend gemotiveerd. Lachend zegt Piet, IHC heeft gevraagd of we nog meer van deze kanjers hebben.”

Toekomst
Mohamed: “Ik ben blij dat ik in Nederland woon, hier is alles goed geregeld, in Syrië is dat niet zo, ook de werkgelegenheid is slecht. Op school word je heel breed opleid dat vind ik jammer, je leert dingen die je niet nodig hebt. Ik zie mijn toekomst bij IHC, ik kan hier ook nog heel veel leren, ik pak mijn kansen, dat heb ik ook bij Albeda Startcollege gedaan. ISK was een fijne opleiding, iedereen was vriendelijk, ik heb er ook een aantal goede vrienden aan over gehouden.”

Meer info over de opleiding Internationale schakelklas vind je hier.