Rotterdam,
05
april
2023
|
08:15
Europe/Amsterdam

Mohamed Bouziane gestart als practor gelijke kansen bij Albeda

Per 1 april 2023 is Mohamed Bouziane gestart bij het nieuw opgerichte practoraat gelijke kansen, een expertiseplatform waar praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd op het gebied van gelijke kansen en inclusie. Het practoraat draagt bij aan studiesucces en bevordert kennisontwikkeling rondom deze thema’s.

“Met de aanstelling van Mohamed Bouziane als practor is Albeda de eerste mbo-instelling die een practoraat gelijke kansen start. Wij zijn verheugd met de komst van Bouziane. Hij zal als practor onderzoek doen en zijn kennis delen met onderwijsprofessionals en studenten binnen en buiten Albeda. We willen hiermee waardevolle impact creëren op de uitdagingen waar we voor staan. Het practoraat slaat een brug tussen mbo-onderwijs, onderzoek en de praktijk”, aldus Simone Fredriksz, lid cvb Albeda.

Opgroeien in een grote stad
In de afgelopen jaren is Bouziane, naast het doen van onderzoek, altijd betrokken gebleven bij de onderwijspraktijk door voor de klas te staan in het mbo, hbo en op de universiteit. Bouziane: “Ik geloof in deze combinatie en dat wil ik blijven doen in mijn rol als practor. Ik heb gezien hoe uitdagend het kan zijn om volwassen te worden in een stedelijke context. Albeda heeft een diverse studentpopulatie waarbij, binnen de grote verscheidenheid aan culturen, er een enorme hoeveelheid aan subculturen bestaat. Dat is al een uitdaging an sich. Maar ook hoe snel iemand op kan gaan in de massa en zo uit het zicht kan raken en het hoge tempo waarin de omgeving (en daarmee de leefwereld van studenten) voortdurend aan het veranderen is, is voor mij een aandachtspunt. Het practoraat gelijke kansen zal onder andere oog hebben voor studenten die lang niet allemaal dezelfde startpositie of mogelijkheden hebben gehad om bijvoorbeeld voldoende uitgerust deel te nemen aan de grote uitdagingen in een grote stad.”

Waaier aan identiteiten
Bouziane benadrukt dat niet alleen studenten, maar zeker ook onderwijsprofessionals niet vergeten moeten worden hierin. Zij fungeren namelijk dag in dag uit in deze superdiverse en snel schakelende stedelijke realiteit. Hoe zorg je met een grote waaier aan identiteiten, in een omgeving die rap verandert, er immers voor dat je studenten biedt wat ze nodig hebben? “Samenwerken en luisteren zijn hierin kernbegrippen. Wat wordt er door studenten (en docenten) op klasniveau ervaren en hoe vertaalt zich dat in data waar wij wat mee kunnen. Door op microniveau waar te nemen wat er gezegd wordt en wat er gebeurt, kun je op macroniveau beslissingen nemen die het verschil kunnen maken en evidence based en informed bijdragen aan meer studiesucces, gelijke kansen en inclusie”, aldus Bouziane.

Het practoraat gelijke kansen valt organisatorisch onder het programmabureau Strategie & Gelijke Kansen. Albeda heeft naast dit practoraat ook nog een practoraat leerwerkplaatsen.