Rotterdam,
03
juli
2019
|
12:41
Europe/Amsterdam

Met Albeda en KOMPAS21 zicht op je talent

Op dinsdag 2 juli vond op Urk de officiële lancering plaats van KOMPAS21, een online reflectieinstrument dat mbo-studenten optimaal voorbereidt op de snel veranderende samenleving en arbeidsmarkt. De ontwikkeling van hun 21ste eeuwse vaardigheden staat daarbij centraal. KOMPAS21 is een samenwerking tussen bedrijven, Albeda en elf andere mbo-instellingen. Fase 2 gaat na de zomer van start.

Wat is KOMPAS21?
KOMPAS21 (Kennis Over Mijn Persoonlijke Attitudes en Skills21) helpt mbo-studenten met 21ste eeuwse vaardigheden. Centraal staan de ontwikkeling (waar wil je heen), het niveau (waar sta je nu) en de motieven van waaruit hun koers wordt uitgestippeld. De focus ligt daarbij op vaardigheden die helpen bij de dynamiek op de arbeidsmarkt en samenleving: ondernemendheid, sociale & culturele vaardigheden, creativiteit, samenwerken, communiceren, leren leren, mediawijsheid, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en zelfregulatie.

Voor en door het mbo
KOMPAS21 is bedoeld voor mbo-studenten, onderwijsprofessionals en het bedrijfsleven. Het instrument is ontwikkeld door roc’s, aoc’s en vakscholen uit heel Nederland. De tien vaardigheden zijn uitgewerkt met peilingen, literatuuronderzoek en casussen. Studenten, docenten en het bedrijfsleven werkten daarin samen. Naast Albeda en expertisecentrum beroepsonderwijs (ecbo) participeren ook ROC Friese Poort, Grafisch Lyceum Utrecht, Helicon, Koning Willem I College, MBO Amersfoort, Nova College, ROC Midden Nederland, ROC Mondriaan, ROC Nijmegen, ROC van Twente en SintLucas.

Vervolg

Alle scholen gaan nu aan de slag met de implementatie van Kompas21. Voor Albeda betekent dit onder meer dat we een train-de-trainer traject aan gaan bieden via de Albeda Academie. Er komt een workshop binnen de Albeda Academie hoe het instrument in te zetten. Albeda vindt het belangrijk dat studenten, ongeacht welke opleiding ze doen, in elk geval de vaardigheden bezitten die nodig zijn voor de veranderende maatschappij. Dit hoort bij de ontwikkeling als mens, wat we in ons beroepsonderwijs willen koppelen aan het vak.

Albeda

Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.