Rotterdam,
21
februari
2019
|
08:54
Europe/Amsterdam

Kick off Young Impact brengt studenten Startcollege in actie in kader van burgerschap

Op 19 februari vond de kick off plaats van het Young Impact project bij het Startcollege (klassen anderstaligen) op de Baljuwstraat. Young Impact biedt een beproefd programma om burgerschapsonderwijs vorm te geven. Uitgangspunt is dat iedere jongere de wereld positief kan veranderen. Young Impact wil iedere jongere laten ervaren dat hij of zij met kleine dingen het verschil kan maken. Ook bij het College Sociaal & Pedagogisch Werk in Middelharnis en bij het Zorgcollege zijn inmiddels al positieve ervaringen opgedaan met Young Impact.

Obama

Gyzlene Kramer-Zeroual opende de dag met het aangeven van het grote belang dat Albeda hecht aan zinvolle burgerschapslessen. Ook gaf zij enkele voorbeelden van goed burgerschap in de praktijk van studenten van het Startcollege. Zo geeft zij les aan een student die gratis het haar knipt van zijn buren, die het financieel niet breed hebben en aan een studente die goed kan zingen en dit af en toe ten gehore brengt in de klas. “Ook dat zijn dingen waarmee je impact kunt maken.” Vervolgens wenste onderwijsleider Rian van Gestel de studenten veel succes en memoreerde directeur van het Startcollege Jack de Jong de woorden van Obama: “Change will not come if we wait for some other person or some other time. We are the ones we've been waiting for. We are the change that we seek.”

Tekort bij de kassa

Drie enthousiaste trainers vertelden daarna meer over Young Impact en het programma dat de studenten de komende maanden te wachten staat: een workshop, het bedenken en uitvoeren van challenges, digi-lessen door de eigen burgerschapsdocent en een celebration op 12 juni. Vervolgens schreven de studenten anoniem op een papiertje hoe zij de wereld op dit moment mooier maken. Van dit papiertje maakten ze een propje, dat naar voren werd gegooid. De trainers lazen voor:

  • Ik maak vaak een praatje met een eenzame buurvrouw
  • Ik geef veel complimenten aan anderen
  • Ik heb laatst iemand geholpen die geld tekort kwam bij de kassa

Workshop XL

In de middag kregen de studenten een workshop van de trainers, waarin werd gekeken naar de sterke punten die elke student had en die de klas als geheel had. Ook werden thema’s bedacht voor challenges (acties) die gedaan zouden kunnen worden. Onderwerpen als eenzaamheid, uitsluiting, seksuele diversiteit, politiek en racisme werden genoemd. Daarnaast werden er al acties bedacht, zoals lekker koken voor ouderen. De challenges moeten over een periode van zes weken worden bedacht en uitgevoerd. De trainers van Young Impact komen nog een keer terug voor een verdiepende workshop XL, waarin wordt ingegaan op de haalbaarheid van de challenges en de financiën.

Gemotiveerd en vol ideeën gaan de studenten en docenten de komende weken aan de slag met de challenges.

Bekijk het filmpje Young Impact celebration 2018