Kansengelijkheid in het onderwijs urgenter dan ooit; Albeda participeert in project Urban Onderwijs
Het onderwijs heeft een belangrijke rol in het bestrijden en verkleinen van ongelijkheid. Kinderen uit kansarme gezinnen kunnen door onderwijs ontkomen aan armoede en achterstand. Dat zou zo moeten zijn, maar helaas blijkt de kansenongelijkheid juist toe te nemen.
Kinderen krijgen een lager advies op basis van de sociaaleconomische positie van hun ouders. Deze kinderen beginnen met 3-0 achterstand in het onderwijs en halen dat niet meer in. Vooral in de steden geldt: wie als dubbeltje geboren wordt, wordt nooit een kwartje…Docenten hebben op hun beurt te maken met superdiverse klassen, leerlingen met allerlei problematiek en een grote druk vanuit de samenleving. Lesgeven in de grote stad vergt een andere taal, andere codes. Welke taak heeft het onderwijs in het vormen van kritische en zelfstandige burgers? En wat moeten docenten daarvoor kunnen?
Het project Urban Onderwijs bestaat uit o.a. uit een documentaire waarin docenten Ahmet Dikbas en Cecilia Adriaanse van Albeda te zien zijn. En een boek en een 7-delige talkshow, waarin docenten uit po, vo, mbo en hbo, maar ook onderwijskundigen, docentenopleiders onderzoeken hoe het onderwijs de kansen van álle leerlingen kan vergroten, ongeacht niveau, sociaaleconomische achtergrond of kleur.
Vandaag vond de tweede talkshow plaats bij Albeda onder leiding van Abdelkader Benali in aanwezigheid van Said Kasmi, wethouder portefeuilles Onderwijs, Cultuur en Toerisme van de gemeente Rotterdam, onderwijsonderzoeker Izaak Dekker, beleidsadviseur Margo Pluijter, docenten Fouad el Haji, Ahmed Dikbas, Cecilia Adriaanse, Sabeth van Duin, Hermen Blok, Gyzlene Kramer-Zeroual, Jaret Hiwat en student Chaimae Fadis. Het onderwerp was: “Hoe vergroten we de kans op een succesvol onderwijsproces?”
Tevens werd de hartverwarmende, maar ook confronterende documentaire ‘Een wereld van verschil’ uitgezonden. Hierin zien we hoe vier verschillende docenten proberen het verschil te maken, maar ook hoe lastig dat in de dagelijkse praktijk is. ‘Een wereld van verschil’ laat zien dat lesgeven in de grote stad veel van docenten vraagt en mensenwerk is.
Said Kasmi: “Een van de grootste opgaven is om het lerarentekort op te lossen. Alles valt of staat met een bevoegde bevlogen docent voor de klas.”
Cecilia Adriaanse: “Ik probeer continue bruggen te bouwen. Ik ben hier om op alle mogelijke manieren de studenten kansen te bieden. De noodzaak is hoog.”
Chamae Fadis: “Mijn ouders gaven mij veel ruimte. Ik leerde veel van activiteiten buiten de school en niet op school. Ik zou willen dat ik toen al docenten als Ahmet en Cecilia had gehad.”
Ahmet Dikbas: “Bij organisaties als Albeda worden veel kansen geboden. Belangrijk daarin is ons burgerschapsonderwijs omdat de school een oefenplaats is voor de samenleving. Wij ondersteunen studenten in hun ontwikkeling tot een bewuste, betrokken en inclusieve burgers.”
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie:
Meer informatie
Wilt u meer informatie over het programma en de invulling door Albeda, neem dan contact op met Gyzlene Kramer-Zeroual, programmamanager Strategie en Externe Betrekkingen: T 06 - 43 25 38 86 of mail naar [email protected] of met Ahmet Dikbas, docent burgerschap en projectmedewerker Strategie en Externe Betrekkingen: T 06 - 46 94 61 52 of M [email protected]
Albeda is een regionaal opleidingscentrum in Rotterdam en omgeving. Met kleinschalig, herkenbaar en aantrekkelijk onderwijs voor vakmanschap en burgerschap, vormgegeven in colleges. We bouwen samen met bedrijven aan een ondernemende school voor beroepsonderwijs in de stad en de regio. Daarbij werken we intensief samen met de onderwijsinstellingen in onze omgeving, zowel het toeleverend als het vervolgonderwijs.