Rotterdam,
02
november
2021
|
10:38
Europe/Amsterdam

‘Jongeren die beter kunnen, maar geen kansen krijgen. Die wil ik helpen!’

De opleiding Sociaal werker van Albeda is voor studenten die het verschil willen maken in het leven van anderen. Het is een veelzijdige opleiding, waarbij je met heel veel verschillende mensen (van jong tot oud) in contact komt. Je ondersteunt, helpt en adviseert hen, waarbij zelfstandigheid en zelfredzaamheid altijd voorop staan.

Savio is tweedejaars student van de opleiding Sociaal werker. Wij vroegen hem waarom hij juist voor deze opleiding koos, wat je nou eigenlijk leert tijdens de opleiding en nog veel meer!
Ik wil heel graag, waar nodig, jongeren begeleiding bieden. In mijn omgeving zie ik namelijk veel jongeren die veel beter kunnen maar de kans niet krijgen, daarom wil ik ze die kans en begeleiding juist wél bieden.’, vertelt Savio.

Jezelf leren kennen
Tot nu vond ik in het eerste jaar zowel de theorie als de praktijk heel leerzaam, maar zeker ook op persoonlijk vlak. Ik heb echt gemerkt dat de opleiding heel persoonlijk is. Je leert heel veel over jezelf. Je bouwt op de kwaliteiten die je al hebt en op de punten die je nog kunt verbeteren.

Dingen bespreekbaar maken
Ik vind het ook heel bijzonder dat zowel docenten als medestudenten heel open en sociaal zijn. Iedereen praat met elkaar, ook over dingen die niet altijd zo makkelijk bespreekbaar zijn. Dat is natuurlijk ook nodig, omdat je dat straks in het werkveld ook tegenkomt, maar ik vind het wel heel bijzonder om te merken dat iedereen daar ook echt voor openstaat.

Rollenspellen
Regelmatig oefenen we in de klas ‘cliëntgesprekken’. We doen dan een rollenspel, waarin de ene student een cliënt speelt met een hulpvraag en de andere student de sociaal werker is. In de rollenspellen staan verschillende situaties centraal. Zo kan een cliënt moeite hebben met school. Bijvoorbeeld doordat hij of zij niet zulke goede cijfers haalt of geen motivatie heeft. Het kan ook zijn dat de cliënt een hulpvraag heeft als gevolg van een zware thuissituatie. Via de rolspellen worden we voorbereid op hoe we in zulke situaties moeten handelen.

Intern leerbedrijf Connect
Het leukste aan de opleiding vind ik de stage, omdat je dan de praktijk ingaat. Op de opleiding leer je veel over de theorie en over hoe je cliënten zou moeten begeleiden, maar tijdens je stage ga je ook echt anderen ondersteunen. Ik loop zelf stage bij Connect, het interne leerbedrijf van de opleiding Sociaal werker. Ik werk daar als teamleider Communicatie. Ik ben verantwoordelijk voor de communicatie van het stagebedrijf naar de opleiding Sociaal werker die op 3 locaties van Albeda wordt aangeboden. Ik maak elke maand de Connect nieuwsbriefen ik beheer het Instagram account van Connect.

Klassencoach
Ook begeleid ik als ‘klassencoach’ studenten en ondersteun ik de studieloopbaanbegeleider (slb’er) van die klas. Ik praat bijvoorbeeld met studenten die het thuis moeilijk hebben of mogelijk gepest worden. De taak van mij als klassencoach is om dan te kijken welke ondersteuning we hen kunnen bieden.

Geslaagd en dan?
Als ik klaar ben met de opleiding wil ik heel graag binnen de educatie werken, maar na deze opleiding kun je op heel veel plekken terecht. Om een paar voorbeelden te noemen; je kunt als sociaal werker aan de slag in de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), de jeugdhulp, bij woningbouwcorporaties, de gemeente, educatieve organisaties, maar ook starten als sociaal en cultureel ondernemer!

Tips bij het kiezen van je opleiding
Ben je aan het rondkijken voor een vervolgopleiding, dan is mijn advies: ‘Kies een opleiding die bij jou past. Ga na wat jouw kwaliteiten zijn of ga langs bij je docenten of bekenden en vraag hen om tips.’.

Meer weten over de opleiding Sociaal werker? Kijk dan op https://www.albeda.nl/sociaal-werk.