Rotterdam,
25
oktober
2021
|
11:38
Europe/Amsterdam

Internationale Schakelklas levert gemotiveerde studenten af

Loubna Hannati is loopbaan en burgerschap coördinator bij de Internationale Schakelklas (ISK) en vertelt vol trots over de opleiding en haar studenten. “We zijn vier jaar geleden begonnen met één Internationale Schakelklas en nu hebben we zeven klassen! Eerst was RVC de Hef de enige verwijzer maar nu krijgen we ook leerlingen van Hugo de Groot en het Wolfert College. Deze anderstalige studenten zijn vaak zeer gemotiveerd maar hebben een taalachterstand. Daarom komen ze naar ons. ISK is helaas nog niet erg bekend bij collega`s van Albeda, dat is jammer want onze studenten zijn vaak zeer gemotiveerd en heel leergierig. Onze studenten worden helaas nog te vaak onnodig afgewezen en dat brengt de nodige stress met zich mee. Dat is zonde want onze studenten bewijzen zich op de vervolgopleidingen.

We hebben van de hoge uitstroom 60% tot 70% die doorstroomt naar een niveau 3 of 4 opleiding. We hebben inmiddels al een paar studenten die een opleiding aan het Erasmus volgen. We zijn ontzettend trots op onze ISK afdeling en alle docenten. We hebben het toch samen gedaan."

Hoog taalniveau
Wij hebben een bijzonder programma bij ISK, wij verzorgen Nederlands tot en met B2 terwijl A1 de norm is. Als onze studenten klaar zijn bij ons dan kunnen zij doorstromen naar niveau 3 en 4 omdat het taalniveau zo hoog is. Daar zijn wij trots op. Op dit moment is het Albeda Startcollege de enige die ISK aanbiedt, we krijgen bezoek van mbo scholen omdat ze benieuwd zijn op welke manier wij dit onderwijs vorm geven.

Gemotiveerd
Kajin zat drie jaar geleden bij mij in de klas waar we gestart zijn met twee klassen. Zij is mij meteen opgevallen. Kajin was zo gedreven. Altijd eerder aanwezig voor de les, haar huiswerk op orde met verschillende samenvattingen die zij extra maakte. Prachtig om te zien hoe zij zichzelf motiveerde en niet toegaf aan tegenslagen die ze onderweg tegenkwam. Kajin kwam altijd voor zichzelf op, al was het in (op dat moment) gebrekkig Nederlands. Ik ben ontzettend trots op Kajin en ik blijf haar volgen tot ze afgestudeerd is aan de Universiteit.

Een tevreden student
Kajin Rasoul is 20 jaar en is vier jaar geleden uit Syrië naar Nederland gekomen. “Via RVC de Hef kwam ik bij ISK van Startcollege terecht, dat is nu drie jaar geleden. Ik ben erg blij dat ik de Internationale Schakelklas heb gedaan. Ik was erg onzeker, net in Nederland en had geen vrienden. Op het Startcollege ben ik heel goed ontvangen. Loubna was mijn docent, die stelde mij op mijn gemak en gaf mij zelfvertrouwen. Mijn eerste stap heb ik gemaakt met behulp van Loubna, ik durfde voor de klas te staan en voor mezelf op te komen. Ik ben hier echt veranderd. We hebben veel leuke dingen op school gedaan, sportactiviteiten met Robin van Persie, naar de bibliotheek, survivallen enz. , ik kijk er graag naar terug.

Na de ISK ben ik gestart bij Albeda Zorg op niveau 2 Dienstverlening zorg & welzijn en mijn cijfers waren goed, helaas mocht ik niet door naar de opleiding apothekersassistent niveau 4, terwijl mijn cijfers en Nederlandse taalniveau goed waren. Ik heb daarom een toelatingstoets bij Zadkine gedaan voor rekenen en Nederlands en die had ik goed gemaakt. Daarom heb ik besloten om de opleiding te vervolgen bij Zadkine, daar ben ik wel aangenomen op niveau 4. Ik vind dat wel jammer omdat ik zulke goede ervaringen met Albeda heb.

Naar de universiteit
Ik heb het erg naar mijn zin bij Zadkine, mijn mentor helpt mij goed, ze zegt dat ik hbo denkniveau heb en als ik mijn diploma heb kan ik de opleiding 21+ volgen. Daarna ga ik de opleiding Farmacie op de universiteit volgen! In de toekomst wil ik een eigen apotheek beginnen of werken bij een organisatie die medicijnen maken tegen kanker. Voorlopig wil ik nog niet terug naar Syrië, het is nog steeds onveilig, misschien in de toekomst.”

Kajin komt nog regelmatig bijpraten met Loubna, “ik zie mijn docent Loubna als een vriendin”. Hoe bijzonder kan je schoolloopbaan zijn?!