Rotterdam,
23
mei
2019
|
08:21
Europe/Amsterdam

Instagram takeover bij Tweede Kamer door landelijk mbo-ambassadeur en Albedastudent Desiree

Op 20 mei organiseerde de Tweede Kamer de jaarlijkse V100: een burgerpanel dat Kamerleden helpt bij het controleren van de regering. Dit jaar waren 100 mbo-studenten uitgenodigd om kritische vragen te stellen over het beleid van het kabinet. Landelijk mbo ambassadeur Desiree Hernandez deed deze dag live verslag als Desireereporter op het Instagram-account van de Tweede Kamer. Lees hier haar ervaringen.

Mbo-studenten deden het goed!

“Ik had de eer om het Instagram-account over te nemen van de Tweede Kamer. De reden was om volgers mee te nemen tijdens de V100, een dag georganiseerd door twee kamerleden: Renske Leijten SP en Joost Slijten D66. Als instagram-vlogger kreeg ik de kans om bepaalde plekken te zien die de rest niet mocht zien. Ik mocht bijvoorbeeld de koninklijke route bekijken waar alleen de koning mag lopen en de eerste troon staat. Dat was echt waanzinnig. Wat mij opviel aan de dag is dat iedereen zo blij was. De studenten waren blij dat zij input mochten leveren en de Tweede Kamer was blij dat zij een ontzettend grote en diverse groep mocht spreken. Mbo-studenten roepen snel een slecht beeld op bij mensen, maar met zulk een evenementen wordt dat beeld snel rechtgetrokken. Ook de voorzitter, mevrouw Arib, vond de input van de studenten waanzinnig. Zij, als voormalig mbo-student, vertelde ook dat wij ondergewaardeerd worden en dat de V100 maar weer liet zien hoe onterecht dat is. Het was een inspirerende dag en een dag op basis waarvan heel Nederland het beeld van mbo-studenten kan resetten.”

5 thema’s

De V100 vindt plaats nadat het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2018 en het Rijksjaarverslag 2018 (de jaarverslagen van alle ministeries) aan de Tweede Kamer zijn overhandigd. De studenten bogen zich samen met de Kamerleden over de jaarverslagen en bedachten kritische vragen over de volgende 5 thema’s:

  • Kansen op de arbeidsmarkt (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

  • Woningmarkt (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

  • Grenzeloos mbo (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

  • Investeren in veiligheid (Justitie en Veiligheid)

  • Ouderenzorg en verpleeghuiszorg (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)

Stemmen, stemmen, stemmen!

“Nadat de V100 was afgelopen ben ik door geracet naar het statige stadhuis in Rotterdam. Hier mocht ik weer een Instagram takeover doen, maar nu die van Albeda zelf. De reden hiervan was het Europa-debat! Ik nam de kijkers mee tijdens een groot gedeelte van een vurig debat tussen verschillende partijen. Na afloop sprak ik nog een aantal studenten die aangaven dat zij tevreden waren met het verloop van het debat en het idee hadden dat zij gehoord waren. Vanuit de partijen kreeg ik mee dat zij omvergeblazen waren van het niveau dat de studenten hadden. Volgens hun waren de studenten kritisch en erg ad rem wat zorgde voor een ontzettend goed debat. De grootste boodschap die ik van de avond meenam is: stemmen, stemmen, stemmen! Om een verschil te maken en er voor te zorgen dat het juiste gebeurt op Europees niveau, moet iedereen zijn/haar stemrecht gebruiken op 23 mei!”