Rotterdam,
02
juli
2020
|
13:05
Europe/Amsterdam

Inspirerende en krachtige woorden tijdens webinar Albeda Keti Koti Talk

Na een indrukwekkende herdenking op dinsdagavond 30 juni bij het slavernijmonument in het Lloydkwartier waarbij Ron Kooren samen met Gyzlene Kramer-Zeroual en studente Rodneelys Duwaer een krans legden, volgde op de officiële Keti Kotidag een webinar voor studenten en medewerkers van Albeda. Presentatrice Milou Adjanga interviewde Ron Kooren, Aloali van de stichting IKBENWIJ en Y.M.P., woordkunstenaar uit Rotterdam Zuid en zakelijk en artistiek leider van productiehuis Flow over de hedendaagse gevolgen van het Nederlandse slavernijverleden.

Ron Kooren opende het webinar met een persoonlijk verhaal en maakte direct het statement dat racisme ongelijkheid is. Hij vertelde dat hij in zijn jeugd door de achtergrond van zijn vader al op jonge leeftijd en op een pijnlijke manier geconfronteerd werd met racisme. Deze ervaring maakte dat hij zich er op jonge leeftijd al sterk van bewust was, dat er geen onderscheid zou moeten zijn tussen mensen op basis van ras, cultuur of achtergrond. “Racisme is heel ernstig en als daar macht bij komt kijken gaat het mis. Aandacht voor racisme in het onderwijs en in de rest van de maatschappij is daarom heel belangrijk. Bij Albeda is iedereen welkom en Albeda is een voorbeeld voor de maatschappij. Wij zijn een inclusieve school met een goede sfeer. Daarbij gaan wij de verbinding aan met elkaar en gaan wij moeilijke gesprekken niet uit de weg”.

Y.M.P en Aloali vertelden tijdens het webinar over hun achtergrond, wat het slavernijverleden voor hen betekent, over hun werk met jongeren en hoe zij de Black Lives Matter-movement en de toekomst zien. En natuurlijk konden studenten en medewerkers tijdens het webinar vragen stellen. Studente Yasmin vroeg bijvoorbeeld hoe de echte geschiedenis in stand gehouden kon worden. Op welke manier de geschiedenis niet iedere keer verdraaid zou worden. En studente Adelia vroeg zich af wat Albeda kon doen om de bewustwording van het belang van samenwerken en gelijkheid te bevorderen.

De reacties op het webinar waren lovend en zeer enthousiast.

Kees: “Het is goed dat over discriminatie in alle lagen van school en in de samenleving wordt gesproken.”

Sasja: “Bedankt! Supermooi gesprek.”

Francis: “Dank voor deze mooie bijdrage.”

Yasmin: “Jullie hebben het mooi verwoord. Bedankt voor jullie openheid en eerlijkheid in deze dialoog.”

Eus: “Dank voor dit moment om bewust stil te staan en te delen.”

Ben je benieuwd naar wat er nog meer gezegd is en wat Y.M.P. en Aloali te vertellen hadden, maar heb je het webinar gemist? Binnenkort kun je het webinar alsnog bekijken.

Meer informatie:

Gyzlene Kramer-Zeroual programmamanager Strategie en Externe Betrekkingenemail: [email protected]