Rotterdam,
22
november
2021
|
14:10
Europe/Amsterdam

Indrukwekkend en afwisselend programma voor studenten tijdens Week van de rechten van het kind

Op 20 november vond de internationale Dag van de rechten van het kind plaats. Aanleiding voor docenten van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk (CSP) om op de locaties in Rotterdam en Vlaardingen van 15 tot en met 21 november voor studenten een week te organiseren waarin kinderrechten centraal staan. In Vlaardingen was de gang gedurende deze week ingericht als een museum van de kinderrechten en werden gastlessen over het onderwerp gegeven. In Rotterdam kregen studenten onder andere een reis door de meldcode, werden peprally’s georganiseerd, bezochten ze de Erasmus Universiteit voor een gastcollege en gingen ze in gesprek met Bikers against child abuse. Ook konden ze een kijkje nemen in de gele bus van Sustainable Development Goals en Drive to Connect. Hier werden thema's besproken als: ongelijkheid, onveilige thuissituaties en armoede. Op 16 november vond ook een speciale editie van Albeda Next plaats. De week werd georganiseerd in samenwerking met studenten. Savio: "Ik vind het goed dat we deze week stil hebben gestaan bij het kind en de behoeftes van het kind. We hebben een stem gegeven aan kinderen die zelf niet gehoord worden."

Peprally’s en film Kaminda

Op maandag 15 november startte de Week van de kinderrechten voor tweedejaars studenten van de opleiding Sociaal werker met Peprally’s. Deze werden op de locatie Zuster Hennekeplein georganiseerd voor studenten door studenten. Tijdens een peprally wordt er bewustwording gecreëerd over de onderwerpen kindermishandeling en kinderrechten. Dit gebeurt via het luisteren naar muziek of andere kunstzinnige uitingen en het delen van persoonlijke verhalen, maar vooral door met elkaar over het onderwerp te praten en te leren. Studenten van het intern leerbedrijf Connect namen de lead in de organisatie.

Studenten van de opleiding Sociaal werker op de Rosestraat keken en discussieerden over de dansfilm Kaminda, een eerbetoon aan de band tussen ouder en kind. Studenten waren geboeid en reageerden als echte sociaal werkers empathisch en betrokken.

Kindermishandeling

Studenten van het derde leerjaar van de locatie Prins Alexanderlaan kregen een gastcollege van dr. Jacqueline Schenk, associate professor aan de Erasmus Universiteit. Studenten van opleidingen Onderwijsassistent en Pedagogisch medewerker gaan met haar in gesprek over inclusie op de basisschool. Ook kregen ze een gastles over kindermishandeling en vertelde een ervaringsdeskundige haar verhaal. Interessant en intens volgens de studenten.

Lancering studentenpanels als broeinest van ideeën

Op woensdag 17 november lanceerden de zes opleidingsteams van Albeda College Sociaal & Pedagogisch Werk een studentenpanel. Dit vond niet voor niets plaats tijdens de Week van de rechten van het kind en op de Internationale dag van de student. Een studentenpanel is een broeinest van ideeën met als doel het leven van studenten en de praktijk van het onderwijs met elkaar te integreren. Studenten hebben een eigen leven, een eigen netwerk, eigen bronnen, ervaringen en gedachten. In een ‘studentenpanel’ delen ze die expertise en vragen aan de school: gebruik dit om ons goed onderwijs te geven. In een studentenpanel komen vraag én aanbod, van jongeren én het onderwijs bij elkaar.

Bekijk hier de foto's van de week van de rechten van het kind.