Rotterdam,
16
juli
2021
|
15:27
Europe/Amsterdam

Hulpteam terug uit Kaapverdië: we hebben ons doel ruimschoots bereikt

Maandag 5 juli vertrok Angela Uittenbogaard, onderwijsleider bij Albeda Zorgcollege, met een Rotterdams hulpteam van 32 personen naar Kaapverdië met 150 duizend AstraZeneca-vaccinaties. Het team ging helpen met prikken omdat de situatie in het West-Afrikaanse land zorgelijk is.

“De reis is goed verlopen en het team was supergemotiveerd om aan de slag te gaan”, vertelt Angela enthousiast. “Ons doel was onze medische collega’s op Kaapverdië te ondersteunen met vaccinaties en vaccineren. De vaccinaties zijn veilig aangekomen en we zijn gelijk op de eerste dag begonnen met een briefing. De volgende ochtend zijn we al vroeg begonnen met het vaccineren, nadat we ingewerkt waren om volgens de Kaapverdiaanse werkwijze te werken.”

Kaapverdiaanse werkwijze
Angela legt die werkwijze verder uit: “Hier in Nederland neemt iedereen die gevaccineerd wil worden al een ingevulde gezondheidsverklaring mee. Op Kaapverdië is dit niet het geval en wordt eerst een verpleegkundige triage uitgevoerd. Dit houdt dus in dat meerdere handelingen op locatie uitgevoerd moeten worden voordat een persoon wordt gevaccineerd. Desondanks hebben wij duizenden personen kunnen vaccineren. Het exacte aantal hebben we nog niet doorgekregen van Kaapverdië, maar we hebben er met elkaar voor gezorgd dat binnen een week 6% meer mensen zijn gevaccineerd. Dit ondanks de grote afstanden die afgelegd moesten worden om een kleine groep mensen te vaccineren.

Alleen te voet bereikbaar
Een aantal dorpen waar wij hebben gevaccineerd konden we alleen te voet bereiken. Daarnaast lieten ook veel mensen zich vaccineren, omdat ze juist vertrouwen hadden in de vaccins die wij uit Nederland hadden meegenomen. Doordat de media veel aandacht aan onze bijdrage besteedde kwam de bevolking in beweging en waren de mensen meer bereid om zich te laten vaccineren. Kortom; we hebben ons doel ruimschoots bereikt! Ook de samenwerking met de Kaapverdiaanse collega’s verliep goed.”

Blije gezichten 
Angela kijkt met veel plezier terug op de blije gezichten van de mensen in de dorpen waar ze bij de mensen thuis mochten vaccineren. “Zij waren verrast en ontzettend dankbaar. Deze mensen zijn over het algemeen arm, maar ze probeerden hun dankbaarheid te uiten door ons wat eten te geven zoals mango’s en koekjes. Waar ik ook met veel plezier op terugkijk is hoe wij als team te werk zijn gegaan en ongelofelijk veel in een week tijd hebben kunnen bewerkstelligen. De samenwerking verliep soepel en we zorgden goed voor elkaar. Overdag gingen we in kleinere groepjes uit elkaar aan de slag op verschillende plaatsen op het eiland, maar we ontbeten en aten in de avonden samen zodat wij onze opgedane indrukken met elkaar konden delen. Ook ben ik supertrots hoe flexibel iedereen was. Als team waren wij op den duur zo op elkaar ingespeeld dat wij in korte tijd uit het niets van de meeste onmogelijke plaats een vaccinatielocatie wisten te maken. Of het nu op de markt was tussen alle groente- en fruitverkopers of in de bergen, niks was voor ons onmogelijk!”

Kaapverdiaanse traditie
Deze reis was voor Angela heel speciaal, omdat zij geboren is op het eiland Santiago waar het hulpteam actief was. “We hebben ook in mijn geboortedorp in het huis van mijn oom gevaccineerd. Hoe bijzonder en toevallig was dit! Zelfs voor de deur van het huis waar ik mijn eerste jaartjes heb doorgebracht heb ik gevaccineerd. Dat is nog wel een mooi verhaal, want volgens de Kaapverdiaanse traditie werd vroeger het afgevallen navelstompje na de geboorte van een kind altijd begraven bij de voordeur van de woning waar het kind geboren was. Ik heb dus voor het huis waar mijn navelstompje begraven ligt gevaccineerd. Dat was heel bijzonder. Mijn emigratie van Kaapverdië naar Nederland voelde op dat moment heel anders en dat raakte mij.”

Hoe gaat het nu verder in Kaapverdië met het vaccineren? Angela antwoordt: “De dag voor ons vertrek hadden wij een diner met de betrokken ministers. Zij gaven aan onze hulp in september weer hard nodig te hebben voor de tweede vaccinatieronde. Om de meegebrachte vaccinaties binnen de houdbaarheidsdatum te kunnen benutten, worden de mensen straks eerder opgeroepen voor hun tweede prik.”